Este elementul principal prin care suntem identificați de autoritățile și instituțiile statului, este unic și se atribuie fiecărui cetățean al țării, la naștere. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu ce ascund cifrele CNP din buletinele românilor.
Codul numeric personal, prescurtat CNP, este unul dintre cele mai importante elemente ce țin de identitatea unei persoane, în raport cu autoritățile și instituțiile statului.
CNP-ul este format din 13 cifre, este unic și se atribuie în momentul în care se face înregistrarea nașterii în registrele Stării Civile, fiind generat de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.
Rămâne valabil pentru întreaga viață a unei persoane, există doar câteva situații clare în care se modifică.
Ce ascund cifrele CNP din buletinele românilor? Puțini știu că cele 13 cifre ce îl formează și ordinea lor nu sunt alese în mod întâmplător, acesta având o structură precisă: SAALLZZJJNNNC
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu buletinele şi cardurile de sănătate. Anunţul momentului pentru români, greşeala făcută de autorităţi
Cifra de control rezultă dintr-un calcul complex, folosindu-se constanta 279146358279. Fiecare cifră din cele primele 12 cifre din CNP se înmulțește cu cifra de pe aceeași poziție din constantă. Se adună rezultatele și totalul se împarte la 11. În cazul în care restul împărțirii este sub 10, acela va deveni valoarea componentei C. Dacă restul este 10, C va fi 1.
În cazul județului sau sectorului în care s-a născut persoana, componenta JJ din CNP, codurile sunt atribuite astfel:
Te-ar putea interesa și: Detaliul secret de pe buletinele românilor. Ce semnifică ultima cifră din CNP-ul tău, de fapt