16 mart. 2022 | 19:42

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Ce reușesc să păcălească acestea în plin război

News
Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Ce reușesc să păcălească acestea în plin război
Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt.

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice pe care Rusia le-a lansat în Ucraina conțin o mare surpriză: niște momeli reprezentate de niște dispozitive de aproximativ un metru lungime, de forma unei săgeți, albe cu o coadă portocalie. Dar ce reușesc să păcălească acestea în plin război?

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt

Aceste momeli eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță, au rolul de a păcăli radarele de apărare antiaeriană, conform The New York Times.

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și produce semnale radio, ca să bruieze sau să falsifice radarele inamice ce încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură, ca să atragă rachetele care sosesc, a dezvăluit un oficial, sub protecția anonimatului.  Astfel, utilizarea acestor momeli ar putea explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au întâmpinat probleme în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

Potrivit documentelor guvernului SUA, Iskander are capacitatea de a atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, iar fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete balistice înainte de a fi reîncărcat.

Armamant misterios Rusia in Ucraina

Racheta rusă Iskander

Ce spun specialiștii

Oficialul serviciilor de informații americane este de părere că aceste dispozitive sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece, denumite „ajutoare de penetrare”, ce au însoțit focoasele nucleare încă din anii ‘70. Acestea au fost concepute ca să se sustragă sistemelor antirachetă și să permită focoaselor individuale să-și atingă țintele.

„În momentul în care oamenii au inventat rachetele de armament, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi”, a spus Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din orașul californian Monterey.

Profesorul Jeffrey Lewis a mai explicat că utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, luând în considerare că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, în așa fel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate ca să le doboare.

Lewis a mai spus că este foarte puțin probabil ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor state să conțină aceste momeli.

„Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a mai spus profesorul.

Războiul în Ucraina este în cea de 21-a zi. Rusia a continuat campania de bombardare a orașelor ucrainene. Ucrainenii au ripostat, de asemenea, bombardând aeroportul din Herson, transformat de ruși într-o bază de elicoptere.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro