16 mart. 2022 | 19:42

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Ce reușesc să păcălească acestea în plin război

News
Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Ce reușesc să păcălească acestea în plin război
Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt.

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt. Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice pe care Rusia le-a lansat în Ucraina conțin o mare surpriză: niște momeli reprezentate de niște dispozitive de aproximativ un metru lungime, de forma unei săgeți, albe cu o coadă portocalie. Dar ce reușesc să păcălească acestea în plin război?

Ce armament misterios ar avea Rusia în Ucraina, de fapt

Aceste momeli eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță, au rolul de a păcăli radarele de apărare antiaeriană, conform The New York Times.

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și produce semnale radio, ca să bruieze sau să falsifice radarele inamice ce încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură, ca să atragă rachetele care sosesc, a dezvăluit un oficial, sub protecția anonimatului.  Astfel, utilizarea acestor momeli ar putea explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au întâmpinat probleme în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

Potrivit documentelor guvernului SUA, Iskander are capacitatea de a atinge ținte la mai mult de 300 de kilometri, iar fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete balistice înainte de a fi reîncărcat.

Armamant misterios Rusia in Ucraina

Racheta rusă Iskander

Ce spun specialiștii

Oficialul serviciilor de informații americane este de părere că aceste dispozitive sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece, denumite „ajutoare de penetrare”, ce au însoțit focoasele nucleare încă din anii ‘70. Acestea au fost concepute ca să se sustragă sistemelor antirachetă și să permită focoaselor individuale să-și atingă țintele.

„În momentul în care oamenii au inventat rachetele de armament, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi”, a spus Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din orașul californian Monterey.

Profesorul Jeffrey Lewis a mai explicat că utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, luând în considerare că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, în așa fel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate ca să le doboare.

Lewis a mai spus că este foarte puțin probabil ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor state să conțină aceste momeli.

„Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a mai spus profesorul.

Războiul în Ucraina este în cea de 21-a zi. Rusia a continuat campania de bombardare a orașelor ucrainene. Ucrainenii au ripostat, de asemenea, bombardând aeroportul din Herson, transformat de ruși într-o bază de elicoptere.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro