Război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, supus unei blocade./Rusia ar putea trimite până la 1.000 de mercenari

Război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, supus unei blocade./Rusia ar putea trimite până la 1.000 de mercenari
Război în Ucraina.Portul strategic Mariupol, supus unei blocade.

Războiul în Ucraina se întinde deja pe a zecea zi. După ce ieri, toată planeta a trecut printr-o alarmă generată de luptele de la centrala nucleară de la Zaporojie, forțele rusești par a se apropia de o altă instalație atomică ucraineană. Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, a fost supus unei „blocade” din partea armatei ruse. De asemenea, Rusia ar putea desfășura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în viitorul apropiat, conform un oficial de rang înalt al serviciilor secrete occidentale, notează CNN.

Portul strategic Mariupol, supus unei blocade

Portul strategic Mariupol situat în estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a spus sâmbătă primarul, care a cerut și înfiinţarea unui coridor umanitară.

„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko, într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

Potrivit spuselor sale, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.

Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale că Moscova ar putea „bombarda orașele pentru a se supune”, fiind o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative, scrie CNN.

Rusia, „pregătită” să desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina

„Există deja „unele indicii” că mercenarii ruși ar putea fi implicați în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr.

„Am văzut câteva indicii că sunt angajați”, a spus oficialul, potrivit sursei citate.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenționează să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat. Forțele mercenare vor întări unitățile aflate în pavilion, a spus oficialul, pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei intră în al doilea weekend.

Oficialul a adăugat că SUA consideră că mercenarii care se aflau deja în Ucraina au „performat slab atunci când s-au confruntat cu rezistența mai aspră decât se aștepta din partea ucrainenilor” și că până la 200 de astfel de mercenari au fost deja uciși în război la sfârșitul lunii februarie.

Între timp, oficialii americani și occidentali se așteaptă ca Rusia să crească ritmul și puterea atacurilor asupra centrelor cheie ale populației ucrainene, inclusiv în capitala Kiev.

„Un asalt din ce în ce mai intens: Rusia pare acum pregătită să „bombardeze orașele pentru a se supune”, a declarat vineri un oficial înalt al serviciilor secrete occidentale, fapt care ar putea însemna o creștere semnificativă a numărului de victime civile.

De asemenea, alți oficiali au observat o schimbare în strategia Rusiei de la ținte militare la civili, mai multe atacuri devenind concentrate asupra centrelor populației.

„Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai multe morți, mai multe suferințe și mai multe distrugeri, pe măsură ce forțele armate ruse aduc arme mai grele și își continuă atacurile în toată țara”, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.