Ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie. Surpriza uriașă de care a avut parte un român după un experiment
Odată cu procesele de modernizare ale Ministerului Afacerilor Interne, majorittea echipajelor de poliție au fost dotate cu aparate alcooltest și drugtest, majoritatea fiind anunțate ca fiind de înaltă fidelitate. Numai că recent, în urma unor experimente, s-a aflat, de fapt, ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie. Vorbim, așadar, de surpriza uriașă de care a avut parte un român după un experiment în timp real cu aceste aparate.
Aparatele alcooltest dau date gresite, chiar dacă cel controlat nu are alcool în sânge
În ultimii ani Ministerul Afacerilor Interne a demarat un amplu program de modernizare a echipamentelor din dotarea angajaților săi. Astfel că, în urma unor licitații publice, au fost câștigate mai multe contracte, în urma cărora au fost achiziționate aparate alcooltest și drugtest, fiind declarate oficial ca fiind de înaltă fidelitate și cu tehnologie de ultimă oră.
Numai că, și nu s-a întâmplat doar o dată, mulți șoferi aveau să fie controlați de către echipajele de poliție, iar aceste aparate să dea rezultate fals-pozitive, sau mai pe românește, date greșite, în urma cărora li s-a suspendat dreptul de a conduce.
În unele cazuri, după o nouă colectare la INML, se dovedea că datele erau reale. În cazul altor șoferi, rezultatele obținute astfel susțineau ceea ce declarau în primă instanță, și anume că aparatele alcooltest dăduseră date greșite.
Testele de alcoolemie sunt cea mai precisă modalitate
Aparatul etilotest sau alcooltest este un dispozitiv utilizat în mod obișnuit de către polițiști pentru a măsura alcoolemia unei persoane suspectate de conducere sub influența alcoolului în timpul unei opriri în trafic. Unele dispozitive sunt portabile, astfel încât pot fi transportate cu ușurință de către ofițerii de aplicare a legii. Alte modele sunt concepute pentru a fi staționare și amplasate în secțiile de poliție.
Deși pe piață există mai multe aparate alcooltest, toate funcționează practic în același mod. Aparatele alcooltest măsoară conținutul de alcool din respirația unei persoane, spre deosebire de testele de sânge pentru alcool, care măsoară direct alcoolemia. Prin măsurarea conținutului de alcool, aparatul etilotest estimează alcoolemia persoanei.
Este bine stabilit că testele de alcoolemie sunt cea mai precisă modalitate de a determina alcoolemia unei persoane. Cu toate acestea, din cauza costurilor și a caracterului intrinsec intruziv al acestora, și anume prelevarea de sânge din corpul unei persoane, aparatele alcooltest sunt cel mai frecvent instrument utilizat de autoritățile de aplicare a legii pentru a evalua alcoolemia unei persoane.
Ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie
Tocmai în acest sens, un român a decis să experimenteze pe pielea lui, și să vadă dacă testele de alcoolemie, luate cu aparatul alcooltest, sunt cea mai precisă modalitate.
Pentru a demonstra dacă aparatul dă date concrete, reale, românul nostru a fpcut, de fapt, două experimente. În primul experiment a mâncat câțiva castraveți murați în oțet, după care a suflat în aparatul alcooltest. În al doilea experiment a folost un banal corn cu șampanie din comerț, de 85 de grame.
În cazul ncastraveților, la doar câteva minute după ce au fost mâncați, rezultatul a fost zero alcool în aerul respirat. Următorul rezultat, cel cu cornul cu șampanie, după ce a suflat în alcooltest, a fost 0.32 alcool respirat, după doar două-trei guri de croissant cu șampanie.
O serie de factori externi pot afecta în mod direct acuratețea
Organele de aplicare a legii din toate statele se bazează foarte mult pe testele cu alcooltest pentru a acuza persoanele de conducere sub influența alcoolului. De asemenea, procurorii folosesc adesea rezultatele alcooltestului ca bază pentru condamnările pentru conducere sub influența alcoolului.
Cu toate acestea, o serie de factori externi pot afecta în mod direct acuratețea rezultatelor alcooltestului, la fel ca și erorile în administrarea dispozitivelor alcooltest. Ca urmare, unele studii estimează că aproximativ 23% dintre persoanele testate prin această metodă vor avea o alcoolemie reală semnificativ mai mică decât valoarea BAC, uneori cu până la 15%.
Având în vedere că nivelul alcoolemiei poate determina dacă o persoană este condamnată pentru conducere sub influența alcoolului și, în unele state, gradul infracțiunii de care este acuzată, obținerea unor rezultate potențial false sau înșelătoare ale alcoolemiei este extrem de problematică.