Viorel Teacă, un polițist cu peste 800.000 de urmăritori pe rețelele de socializare, a făcut un experiment interesat folosind alcooltestul polițiștilor din dotare. Acesta s-a dat cu parfum, după care a suflat în dispozitiv. Rezultatele sunt neașteptate.
Viorel Teacă a povestit că un prieten de-al său a rămas fără permis după ce s-a dat cu parfum în mașină, iar mai apoi a fost testat cu aparatul alcooltest de către polițiști. Rezultatul a fost 0,07, chiar dacă el nu consumase alcool de ani de zile.
Polițistul a decis să pună la încercare cele spuse de prietenul său, așa că a suflat mai întâi în alcooltest înainte de a se da cu parfum, pentru a dovedi că nu consumase nimic. După, s-a dat cu parfum în timp ce geamurile mașinii erau închise, iar rezultatul a fost unul total neașteptat.
„Acum o să-mi dau cu parfum, să zic că mă întâlnesc cu cineva. Geamurile sunt închise în mașină, mă oprește Poliția și mă testează. Haideți să vedem ce se întâmplă, dacă experimentul acesta e valabil. Opa. 0.19.
Asta înseamnă că atunci când vă dați cu spray în mașină, să știți că există vapori de alcool conținut de parfumul respectiv și când te oprește Poliția riști să-ți oprească permisul”, a spus Viorel Teacă.
După, a încercat același lucru, dar a deschis geamurile după ce s-a dat cu parfum, iar alcooltestul a arătat 0.
Același polițist a făcut experimentul și cu bomboanele cu lichior, iar rezultatele au fost mult mai grave. După ce a consumat o bomboană și a suflat în alcooltest, rezultatul a fost de 1,29. În astfel de cazuri, polițistul trebuie să-l ducă pe șofer la recoltarea de probe biologice de sânge.
În cazul testului cu croasante cu aromă de șampanie sau vin, rezultatul a fost, din nou, unul neplăcut. Alcooltestul a arătat valoare de 0,32.
„În România, de la 0,01 se suspendă dreptul de a conduce autovehicule. Atenție, 0,32 arată aparatul de la două guri din acest croasant cu aromă de șampanie. Feriți-vă de aceste croasante. Nu mâncați când conduceți”, a spus Viorel Teacă.
Potrivit legii, valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.