Ce amenzi riscă românii care au primit tichete în valoare de 250 de lei. Care e motivul

Ce amenzi riscă românii care au primit tichete în valoare de 250 de lei. Care e motivul
Ce amenzi riscă românii care au primit tichete în valoare de 250 de lei

Ce amenzi riscă românii care au primit tichete în valoare de 250 de lei. Amintim că peste 2,5 milioane de români primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde. Distribuirea cardurilor a început de săptămâna trecută, cu o întârziere de peste o săptămână, iar suma de 250 de lei se acordă o dată la două luni, până la finalul anului 2022.

Ce amenzi riscă românii care au primit tichete în valoare de 250 de lei

Însă Guvernul a stabilit și sancțiuni pentru persoanele care nu folosesc în mod corespunzător aceste tichete acordate. Cei care beneficiază deci de aceste vouchere sociale pot primi amenzi mari dacă nu respectă regulile de utilizare a acestora.

Mai precis, banii de pe carduri vor putea fi cheltuiți de către beneficiari numai pentru alimente de bază sau hrană caldă. Dacă suma de 250 de lei primită va fi folosită în alt scop, sunt prevăzute amenzi uriașe. Astfel, pentru vânzarea voucherelor în schimbul unei sume de bani, românii pot primi o amendă cuprinsă între  7.650 lei și 10.200 lei.

De asemenea, sunt prevăzute amenzi și pentru firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor, iar amenzile vor fi cuprinse tor între 7.650 lei și 10.200 lei.

Unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin pot fi sancționate cu amenzi între 10.200 și 17.650 lei. Firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile riscă și ele amenzi de până la 35.700 de lei.

Peste 2,5 milioane de beneficiari ai tichetelor sociale

Amintim că pe lista celor peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale, conform OUG nr.63/2002, se află:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate conform prevederilor legale în vigoare.
Urmăriți Playtech.ro și pe