Punem pariu că nu știai asta. Care sunt alimentele care nu trebuie ținute la frigider. Asta este greșeala majoră pe care o fac mulți români. La ce obiecte trebuie să fii foarte atent înainte de a le depozita la rece.
În lunile de vară, atunci când temperaturile de afară devin greu de suportat, avem tendința de a pune toate alimentele la frigider, să le păstrăm cât mai reci. Indiferent că vorbim despre fructe, legume, produse din carne sau băutură, românii savurează alimentele reci în anotimpul cald.
Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează asupra unor greșeli pe care le facem în bucătărie. Anumite alimente nu trebuie lăsate la frigider. Bucătarii spun că unele obiecte pot fi lăsate pe blatul de bucătărie sau chiar în cămară.
Unul dintre aceste alimente este mierea naturală, despre care specialiștii spun că este singurul aliment care nu se deteriorează niciodată. Motivul principal pentru care mierea nu trebuie pusă la frigider este destul de simplu: din cauza umidității, mierea se cristalizează, devine tare și își pierde din aromă.
Poate fi așezat fără probleme într-un spațiu în care nu ajunge căldura din bucătărie, în timpul gătitului. Chiar dacă ai consumat deja o parte din conținutul borcanului, acesta se păstrează câteva săptămâni bune dacă te asiguri că nu ai lăsat firimituri înăuntru.
Deși nu pare a fi o mare surpriză, pâinea nu trebuie pusă la rece. Mai mult de atât, în cazul în care alimentul nu conține consevanți, aceasta prinde mucegai în doar câteva zile dacă este ținută la frigider.
Cea mai bună soluție este să o ții undeva pe blatul din bucătărie și să o învelești într-un prosop sau într-o pungă de plastic. Astfel te vei asigura că nu se usucă. Important este să ții pâinea undeva la o temperatură moderată, precum în sertar, dulap sau cămară.
Borcanele de gem sau dulceață nu trebuie ținute în frigider, deoarece conțin zahăr și acizi prezenți în fructe. Ele pot fi depozitate în cămară sau în pivniță, fără niciun fel de problemă.
Gemurile și dulcețurile nu își pierd aroma și gustul nici la o săptămână de când au fost începute și se pot consuma pe parcursul a șapte zile după ce capacul a fost desfăcut.
Unele românce sunt tentate să pună uleiul în frigider, de teamă să nu se strice. Ei bine, aceasta nu este o problemă, iar sticla de ulei poate sta foarte bine în cămară sau pe blatul din bucătărie.
Din contră, uleiul de porumb, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de măsline trebuie ținute departe de temperaturi extrem de scăzute pentru a nu râncezi.
Cu toate acestea, singurele uleiuri care trebuie puse la frigider sunt uleiurile din nuci, arahide sau semințe de struguri, deoarece acestea sunt puțin mai pretențioase.