Propunere disperată din partea Ucrainei pentru Rusia. Ce este dispusă să ofere în schimbul eliberării soldaților răniți din combinatul Azovstal

Propunere disperată din partea Ucrainei pentru Rusia. Ce este dispusă să ofere în schimbul eliberării soldaților răniți din combinatul Azovstal
Soldați răniți din Azovstal

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a anunțat, miercuri, propunerea înaintată Rusiei în vederea eliberării soldaților ucraineni aflați încă în uzina siderurgică Azovstal, din Mariupol. În cursul zilei de ieri, regimental Azov a publicat imagini sfâșietoare cu militarii ucraineni răniți, ascunși sub dărămăturile ultimei redute apărată în Mariupol. Astfel, s-a solicitat salvarea eroilor care s-au luptat cu propria viață pentru salvarea civililor ținuți prizonieri mai bine de două luni în combinatul din orașul-port.

Apel umanitar pentru salvarea soldaților răniți din combinatul Azovstal

Regimentul Azov a solicitat, ieri, salvarea urgentă a soldaților ucraineni a căror viață atârnă de un fir de ață. Răniți și fără resurse de apă și mâncare, șansele de viață ale eroilor din Mariupol scad considerabil.

În fotografiile care înfățișează drama soldaților răniți se pot observa condițiile vitrege în care aceștia trăiesc, primind îngrijiri minime în cadrul unui „spital” improvizat și slab iluminat. Reprezentanții regimentului Azov trag un semnal de alarmă privind responsabilitatea autorităților din Ucraina și a Occidentului de a găsi soluția care să ajute la eliberarea acestor eroi, prizonieri ai ocupanților ruși.

„Ucraina și comunitatea internațională nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei?Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, infirmi, din Mariupol și să acționeze! În condiții complet insalubre, cu răni deschise bandajate cu resturi nesterile, fără medicamentele necesare și chiar fără alimente.

Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să-și arate umanitatea și să reafirme principiile pe baza cărora au fost create prin salvarea răniților care nu mai sunt combatanți.

Militarii pe care îi vedeți în fotografii și alte sute de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu prețul propriei sănătăți. Ucraina și comunitatea internațională nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei?”, a fost mesajul disperat transmis de reprezentanții regimentului, pe pagina de Twitter.

Soluția găsită de autoritățile din Ucraina pentru eliberarea militarilor răniți

În urma solicitărilor regimentului Azov, vicepremierul Iryna Vereshchuk a anunțat că Ucraina este dispusă să ofere prizonierii ruși, în schimbul soldaților răniți din interiorul combinatului asediat. Potrivit oficialului, nu există un răspuns din partea Rusiei la această propunere, însă negocierile continuă.

„Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător.”, a transmis Iryna Vereshchuk, pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul a subliniat faptul că, autoritățile ucrainene nu doresc o opțiune ideală, ci una funcțională, având în vedere situația extremă din Mariupol, dar și reticența oficialilor ruși în negocieri.