08 apr. 2022 | 19:18

Ce a primit Ucraina în mare secret, în plin război cu Rusia. Totul a fost donat

Politică
Ce a primit Ucraina în mare secret, în plin război cu Rusia. Totul a fost donat
De la fosta URSS a moștenit, Ucraina a moștenit armamentul din dotarea armatei

Slovacia a transferat Ucrainei un sistem de apărare antirachetă S-300, îndeplinind una dintre cele mai importante solicitări ale președintelui ucrainean pentru a ajuta țara să se apere împotriva campaniei de bombardamente a Rusiei, a confirmat vineri premierul slovac. Zelenski a pledat luna trecută, într-un discurs adresat Congresului SUA, pentru ca SUA și aliații săi europeni să impună o zonă de interdicție aeriană sau să ofere Ucrainei capacitatea de a „închide singură cerul” prin facilitarea transferului de avioane de luptă sau sisteme antiaeriene din epoca sovietică. În timp ce anunța un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari la 16 martie, Biden a declarat că SUA a identificat și ajută Ucraina să achiziționeze sisteme antirachetă cu rază de acțiune mai lungă și munițiile pentru aceste sisteme.

Slovacia a transferat Ucrainei un sistem de apărare antirachetă S-300

Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei, a declarat premierul Eduard Heger. Ucraina a făcut apel la națiunile occidentale pentru echipamente de apărare aeriană pentru a ajuta la respingerea atacului militar rusesc, aflat acum în a doua lună.

„Pot confirma că Slovacia a donat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 pe baza cererii acesteia de a o ajuta în autoapărare din cauza agresiunii armate din partea Federației Ruse.”, a declarat Heger într-o declarație transmisă prin e-mail, conform Forbes.

Heger, care se afla în vizită la Kiev, a mai spus că propria apărare a Slovaciei a fost asigurată. Slovacia, membră NATO, a operat o baterie a sistemului de apărare aeriană S-300, pe care l-a moștenit după destrămarea Cehoslovaciei în 1993.

Donația slovacă este primul caz cunoscut de trimitere de către o țară a unui sistem de apărare aeriană în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie. În martie, aliații NATO Germania și Olanda au adus în Slovacia trei baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot, despre care Bratislava a declarat la acea vreme că va completa, mai degrabă decât să înlocuiască S-300, și că va lua în considerare renunțarea la S-300 dacă va asigura un înlocuitor.

Slovacia va primi echipamente suplimentare de la aliații din NATO

Anunțul despre acest subiect la făcut același Heger. Ministrul apărării Jaroslav Nad a anunțat ulterior că Slovacia va primi săptămâna viitoare cel de-al patrulea sistem Patriot de la Statele Unite.

Rusia a declarat că a considerat livrările militare occidentale către Ucraina drept ținte legitime. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că Statele Unite și alte 30 de țări trimit arme în Ucraina și că procesul se va intensifica. El a vorbit despre noi sisteme care nu au fost furnizate până acum de aliații NATO, dar a refuzat să intre în detalii.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut, în cadrul unei sesiuni speciale la sediul NATO, avioane, rachete antirachetă terestre, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană. Slovacia plănuise să își modernizeze S-300 în urmă cu mai mulți ani, dar efortul nu a fost finalizat. Site-ul armatei slovace a precizat că bateria S-300 are o rază de acțiune de 75 de kilometri și poate lovi ținte la o înălțime de până la 27 de kilometri deasupra solului.

Ucraina pierde mai multe lansatoare antiaeriene S-300 pe săptămână

Ucraina avea în jur de 100 de baterii active de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune S-300, cu până la 300 de lansatoare, atunci când Rusia și-a extins războiul începând cu noaptea de 23 februarie.

Șapte săptămâni mai târziu, rușii au doborât cel puțin 21 dintre lansatoarele S-300 pe care analiștii externi le-au confirmat cu fotografii sau înregistrări video. Chiar dacă totalul real al lansatoarelor distruse este mai mare, și este aproape sigur că este, nu este greu de înțeles de ce forțele aeriene rusești pierd în continuare un număr surprinzător de avioane.

De la fosta URSS, Ucraina a moștenit șase brigăzi și patru regimente de S-300

Acestea fiind spuse, probabil că va veni ziua în care Ucraina va rămâne fără armele sale sol-aer cu cea mai lungă rază de acțiune. Armata, forțele aeriene și marina ucrainene au moștenit o mulțime de echipamente de apărare aeriană atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Acestea includeau șase brigăzi și patru regimente de S-300 care au ajuns în cascadă la forțele aeriene ucrainene, plus S-300 suplimentare pe care armata le-a preluat.

Un lansator S-300 poate lansa o rachetă de două tone, cu fitil de proximitate, până la 125 de mile, în funcție de model. O brigadă S-300 include mai multe batalioane, fiecare dintre acestea supraveghind mai multe baterii. O baterie include, de obicei, radare de achiziție și de angajare separate, un vehicul de comandă și până la o duzină de lansatoare, fiecare cu câte patru rachete gata de tragere. Ca atare, o brigadă S-300 ar putea avea în dotare o sută sau mai multe lansatoare și peste 400 de rachete pregătite.

S-300 are 48 de lansatoare cu un total de 192 de rachete

Un regiment S-300 are, de obicei, patru baterii care operează împreună până la 48 de lansatoare cu un total de 192 de rachete. Acum, în majoritatea armatelor – și cea ucraineană cu siguranță nu face excepție – forțele efectiv în teren rareori corespund tabelului oficial de organizare și echipament. Astfel, cele 10 sau mai multe brigăzi și regimente S-300 ale Kievului au operat împreună doar jumătate din bateriile pe care le implicau TOE-urile lor oficiale.

Cu toate acestea, a fost o forță semnificativă. Și una care a reușit să absoarbă pierderi constante din cauza rachetelor și rachetelor de croazieră rusești. Analiștii de informații din surse deschise de pe blogul Oryx, care confirmă pierderile de echipamente în timp de război prin intermediul fotografiilor și videoclipurilor din mass-media, plasează uzura S-300 a Ucrainei la 21 de lansatoare.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit uluitor de mult! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro