Mihai Găinușă se afla într-o unitate militară din Ploiești în momentul în care a izbucnit Revoluția din 1989. La vremea respectivă, el a trecut prin mari emoții, așa că își amintește și în zilele noastre ce s-a întâmplat atunci. Acesta s-a hotărât să facă dezvăluiri uluitoare după 32 de ani.
Revoluția din 1989 l-a făcut pe Miha Găinușă să treacă prin momente neplăcute și numeroase emoții, pe care le resimte și în zilele noastre. Acesta a mărturisit că aștepta războiul civil, în timp ce se afla într-o unitate militară din Ploiești.
„În septembrie 1989 m-au încorporat la o unitate militară din Ploiești, iar, la nici trei luni, am intrat în alarmă de război. Mă și gândeam: „Cum naiba izbucnește războiul tocmai când sunt eu în armată, cât ghinion să am?”.
Ne-au dat tot tuturor echipamentul de război, cu armament și cu gloanțe adevărate, deși fusesem doar o dată în poligon, la trageri. Aveam peste tot cartușe, până și sub saltea, prin buzunare.
Nu s-a tras în oraș, noi eram în cazarmă, a fost liniște, Doamne ajută! Dar, dacă izbucnea războiul, eram pregătiți să fim carne de tun.”, a zis Mihai Găinușă pentru Impact.ro.
De asemenea, Mihai Găinușă a povestit și ce glume făceau soldații între ei, recunoscând că unele erau chiar nesărate. Acesta își amintește cu drag de vremurile respective, chiar dacă cererile superiorilor erau destul de bizare.
„În armată eram transmisionist. Îmi amintesc că era acolo un locotenent foarte ciudat.
Într-o zi s-a supărat că vorbim între noi și ne-a zis, plin de nervi: „Toată lumea să iasă afară și să vă săpați câte un adăpost individual, în care să intrați și voi și stația de transmisiuni”.
Era însă pământul bocnă, înghețat. Ce să sapi, că a sărit lopata cât colo!
Pedepse nu prea am avut, dar erau glumele alea stupide rău. Eram bibani când ne-a prins Revoluția, nu prea a mai fost timp să-și bată joc cineva de noi.
Îmi amintesc că, la un moment dat, l-am scos afară, sub cerul liber, pe un coleg, cu tot cu pat. S-a trezit că dârdâia de frig, era primăvară.”, a mai zis el.
În timp ce Mihai Găinușă și colegii lui, aflați la unitatea militară din Ploiești, au scăpat de războiul civil, se pare că o altă întâmplare i-a marcat. Mulți soldați au ajuns la infirmerie după cutremurul care a avut loc în 1990.
„Am prins acolo cutremurul din 1990, noaptea avusese loc o replică serioasă. Cineva a intra în dormitoare și a strigat: „Deșteptarea, cutremur!”.
Noroc că aveam patul lângă ușă, am ieșit repede afară. Unii s-au speriat atât de tare încât au trecut prin geamuri, ca să iasă din clădire. Era plină infirmieria de răniți, se produsese o ambuscadă.”, a adăugat acesta.
Mihai Găinușă recunoaște că i-a folosit armata, iar experiența de viață l-a întărit, în timp ce a legat și foarte multe prietenii. Omul de televiziune, care a devenit cunoscut prin ‘Cronica Cârcotașilor’, are multe amintiri legate de perioada pe care a petrecut-o la Ploiești.
„Mi-a făcut bine armata. Cine face armata e bărbat, dar cine nu o face este băiat deștept!”, a conchis Mihai Găinușă.