Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu, înainte de moarte. Mesajul șocant

Ultimele cuvinte ale soților Ceaușescu, înainte de moarte. Mesajul șocant
Ultimele zile ale dictatorului Nicolae Ceaușescu în garnizoana de la Târgoviște

În urmă cu 32 de ani, în ziua de Crăciun a anului 1989, Nicolae Ceaușescu cântând Internaționala, alături de Elena Ceaușescu, cădea răpus sub gloanțe de Kalashnikov. Odată cu execuția celor doi dictatori murea și regimul comunist, instaurat cu 50 de ani în urmă. România a mers mai departe, iar românii aveau să guste prima zi de libertate.

Ultimele zile ale dictatorului Nicolae Ceaușescu în garnizoana de la Târgoviște

În ziua de Crăciun, în urmă cu 32 de ani, tiranul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost executat de un pluton de execuție după un proces sumar. S-au dat lupte sângeroase în acele zile în România în decembrie 1989, care a dus la prăbușirea  unuia dintre cele mai represive regimuri comuniste din Europa. Pentru români a fost un moment care le-a definit viața.

Revolta împotriva regimului a început la mijlocul lunii decembrie în Timișoara, dar a fost înăbușită violent la ordinele lui Nicolae Ceaușescu. În 22 decembrie, în timpul unui miting menit să calmeze spiritele, avea să înceapă Revoluția și în București, Nicolae Ceaușescu, în cele din urmă, fiind sfătuit să fugă cu elicopterul. Este prins undeva pe drumul spre Târgoviște și dus la baza militara 01417, unde avea să fie păzit de soldații de aici până în 25 decembrie, când avea să fie exectuat.

Ultimele zile din viața lui Nicolae și Elena Ceaușescu aveau să se deruleze într-o cameră mică, cu doar o rogojină și un pat de campanie, sub paza strictă a tinerilor soldați, pe de-o parte speriați de ce s-ar putea întâmpla dacă dictatorul ar fi fost salvat, și pe de altă parte uimiți că îl vedeau pe dictator umilit, slăbit și speriat. Unul din cei care au fost aproape de cei doi este și Ionel Boeru, care alături de alte 15 cadre militare au păzit în acele zile cuplul de dictatori, incusliv în sala de judecată, și l-au și executat.

„Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept, ii urmăream tot timpul.

Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberarilor, a povestit Ionel Boeru pentru The Guardian.

Puteam fi împușcați fără mascarada asta!

Procesul celor doi a fost unul rapid și fără prea multe dezbateri, iar Nicolae Ceaușescu, mai spune Ionel Boeru, tot spera că vor fi achitați, spunându-i același lucru și soției, în șoaptă. Numai că sentnța a fost alta, decât se aștepta dictatorul, iar în drum spre locul de execuție, Nicolae Ceaușescu a mai apucat să le spun soldaților „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!

Înainte ca ordinul să fie dus la îndeplinire, Nicolae Ceaușescu a mai apucat să strige în fața plutonului de execuție doar atât: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!” Ulterior ordinul a fost dus la îndeplinire, iar cei doi executați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI