Ce a pățit femeia care a dat alarma despre epidemie, în Rusia. „Am leșinat și m-am trezit în închisoare!“

Ce a pățit femeia care a dat alarma despre epidemie, în Rusia. „Am leșinat și m-am trezit în închisoare!“
Vezi cum a ajuns la închisoare o doctoriță care l-a nesocotit pe Putin

O doctoriță de origine rusă, care l-ar fi sfidat pe Putin, liderul de la Kremlin, și a dat alarma despre COVID-19, a primit amendă și a ajuns și în spatele gratiilor.

Ce a pățit femeia care a dat alarma despre pandemie

Doctorița Anastasiya Vasilyeva a povestit despre încercarea sa de a proteja cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. În acest scop, la mijlocul lunii martie, ea a scos în evidență faptul că numărul real de cazuri de îmbolnăvire cu temutul virus ar putea fi mușamalizat, fix după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase că pandemia este ținută sub control în țara pe care o conduce.

Femeia de 36 de ani este un medic devenit activist și este cunoscută drept cea mai critică voce împotriva Guvernului rus, de când epidemia de SARS-CoV-2 a luat amploare. Aceasta a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că un singur laborator, din Siberia, se ocupă de testele pentru detectarea virusului mortal.

Activista susține că primește cu regularitate mesaje din partea altor medici, care reclamă lipsa unităților de testare. În acest scop, Anastasiya Vasilyeva a lansat și o strângere de fonduri care a adunat 3,5 milioane de ruble, adică 45.500 de dolari.

„Am strâns bani în toată ţara, pentru a cumpăra echipamente de protecţie pentru medici, în timp ce autorităţile noastre vând PSR către Statele Unite. Este o bătaie de joc“, a scris medicul pe rețelele sociale.

„M-am trezit în închisoare!“

În urma criticilor pe care le-a adus la adresa Guvernului, Anastasiya Vasilyeva a suportat și repercursiunile. Într-o dimineață în care femeia și echipa ei se pregăteau să părăsească regiunea Novgorod a Moscovei, ea a fost abordată de un grup de bărbați tineri.

Întreg echipajul a fost acuzat că nu respectă carantina
Întreg echipajul a fost acuzat că nu respectă carantina

„Doi dintre ei aşteptau în maşina mea şi au îndreptat camerele spre noi, întrebându-ne de ce nu respectăm carantina“, povestește femeia de 36 de ani.

După ce au reușit să predea echipamentele atât de necesare spitalelor, poliția a reținut întreagă echipă medicală preț de câteva ora, urmând ca până seara târziu, toți membrii ei să fie acuzați de încălcarea carantinei.

Fiecare a primit o amendă de 2.000 de ruble (26 de dolari), iar la întoarcerea spre Moscova au fost reținuți iarăși.

„Poliţia a atacat-o pe Anastasia Vasilieva şi au încercat să o bage cu forţa în secţia de poliţie. Anastasia şi-a pierdut cunoştinţa, poate că unul dintre ofiţeri a încercat să o stranguleze“, sunt acuzaţiile postate de sindicatul independent Alianţa Medicilor, pe Twitter.

La rândul ei, doctorța și-a făcut cunosută experiența. Redăm ce a povestit Anastasiya Vasilyeva.

„M-au scos din maşină şi m-au lovit în piept. Erau 20-30, ceea ce este mult pentru oraşul mic în care ne aflam. Am leşinat şi m-am trezit în închisoare. Apoi, timp de şapte ore am fost interogată de către două persoane, în faţa a două camere. M-au întrebat despre coronavirus, despre numărul persoanelor infectate. Voiau să mă prindă în capcană, pentru că avem o nouă lege în Rusia care le interzice oamenilor să spună ceva despre numărul victimelor. Au continuat să repete că lucrez pentru o organizaţie «rea». Apoi m-au dus în instanţă şi, după 6 ore de aşteptare, m-au amendat cu 1.600 de ruble (20 de euro)“, a mărturisit femeia.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI