Vladimir Putin, la un pas să dețină puterea pe viață în Rusia. Legea care tocmai a fost votată la Moscova

Vladimir Putin, la un pas să dețină puterea pe viață în Rusia. Legea care tocmai a fost votată la Moscova
Ce face Putin la Kremlin

Parlamentul rus a aprobat o lege prin care Vladimir Putin va putea candida încă 12 ani după ce i se termină mandatul, adică anul 2024. Duma de Stat a votat amendamente la Constituție, care au trecut cu 383 de voturi la 0 și 43 de abțineri.

„Manipulare cinică”

Pe 22 aprilie se așteaptă un vot popular. Criticii puterii de la Kremlin au condamnat gestul ca pe o manipulare cinică și au instigat poulația la proteste.

Putin, un fost ofițer KGB, în vârstă de 67 de ani, a fost la conducerea Rusiei de mai bine de 20 de ani. După două mandate de câte patru ani, Putin a fost prim-ministru, în timp ce președinte era Dmitri Medvedev. Mandatul prezidențial a fost apoi extins până la 6 ani, sub Medvedev, iar în 2012, Putin s-a reîntors la Kremlin. În 2018, a fost reales pentru încă 6 ani.

Putin mai vrea la Kremlin
Putin mai vrea la Kremlin

Nu susține căsătoriile gay

Putin a provocat multe furtuni internaționale în timpul acestor 20 de ani. Printre ele, anexarea Crimeei, în 2014, care a provocat un conflict de durată cu Ucraina. În timp ce relațiile Moscovei cu Vestul se teensionau și pe fondul altor scandaluri apărute, Kremlinul a menținut popularitatea lui Putin ca pe o fortăreață cu un lider puternic, care să facă față presiunii exterioare.

Reforma constituțională trecută de Dumă miercuri îi permite lui Putin să candideze la prezidențiale de încă două ori după 2024. Înainte de votul popular, va fi reînnoit de Curtea Constituțională. Schimbările redistribuie puterile executive ale guvernului rus și întăresc puterea preșeidntelui, care s-a declarat împotriva căsătoriilor între persoane de același sex, și-a declarat credința în Dumnezeu și în valorile ruse tradiționale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI