Ce a făcut Vladimir Putin în plin război. E vorba de mulţi bani, ruşii se vor revolta. Nu se aşteptau la asta

Ce a făcut Vladimir Putin în plin război. E vorba de mulţi bani, ruşii se vor revolta. Nu se aşteptau la asta
Decizii populiste, Putin majorează pensiile rusești și minimizează impactul Ucrainei asupra economiei

Ce a făcut Vladimir Putin în plin război? Economia Rusie se prăbușește de la o zi la alta. Ca urmare a deciziei de chemare a peste 300.00 de oameni, strizile Rusiei sunt pline de protestatari. Dar, conform presei de la Kremlin, totul este bine în Rusia, iar Vladimir Putin a decis să-și mărească salariul personal. Conform datelor, este vorba de mulţi bani, și mai mult ca sigur că ruşii se vor revolta. Nu se aşteptau la asta!

Decizii populiste, Putin majorează pensiile rusești și minimizează impactul Ucrainei asupra economiei

În urmă cu patru luni, în mai, Vladimir Putin ordona majorări de 10% la pensii și la salariul minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație. tot atunci nega că problemele economice ale țării sunt toate legate de războiul din Ucraina.

Cu o inflație anuală de aproape 18% în aprilie, liderul de la Kremlin recunoștea că 2022 va fi un an dificil pentru economia rusă. Decizia, clar una populistă, era menită de a-i face pe ruși să țină cu tătuca Putin.

Măsura era menită și să înăbușe acele voci care mai protestau împotriva războiului din Ucraina. Majorarea pensiilor intra în vigoare de la 1 iunie, în timp ce majorarea salariului minim de la 1 iulie. Analiștii au declarat că aceste măsuri nu vor împiedica o scădere bruscă a veniturilor reale.

Putin, al cărui rating de aprobare a sărit cu peste 10 puncte de la începutul campaniei din Ucraina, ajungând la 82%, potrivit sondajului independent Levada Centre din aprilie, s-a angajat în martie să reducă sărăcia și inegalitatea în acest an, în ciuda sancțiunilor occidentale paralizante și a inflației ridicate, confrom informațiilor Reuters de la acel moment.

Ce a făcut Vladimir Putin în plin război? Nu se aşteptau la asta

Criza generată de conflictul ucrainean a dus rubla, pentru o perioadă, la cea mai mică valoarea din ultimii 20 de ani. Ulterior moneda rusească și-a revenit, și pe fondul tranzacțiilor făcute în această monedă, ca urmare a deciziei Rusiei de a nu mai accepta plăți decât în ruble.

Decizia de a înrola 300.000 de voluntari a generat proteste ample în marile orașe rusești. Dar, după cum era de așteptat, protestatarii au fost repede ridicați de poliție și arestați.

Cu o economie vădit șubrezită, și cu multe proteste sociale pe străzi, se pare că lui Vladimir Putin nu-i pasă. Ba mai mult de-atât, conform publicațiilor aservite Kremlinului, a luat decizia de a-și mări salariul.

„Decretele președintelui rus Vladimir Putin privind majorarea salariilor funcționarilor ruși au fost publicate astăzi pe portalul de informații juridice.

Potrivit documentului, de la 1 octombrie, salariile lui Vladimir Putin însuși, ale premierului Mihail Mișușin, ale procurorului general Igor Krasnov, ale șefului Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexandr Bastrikin, ale ministrului de externe Serghei Lavrov și ale altor oficiali de rang înalt vor crește cu 4%.”, scrie presa pro-Kremlin.

Aceleași publicații spun că, în declarația oficială a lui Vladimir Putin pentru anul 2021, se arată că venitul anual al președintelui se ridica la 10.202.616 ruble. În 2012, șeful statului, potrivit documentației publice, a câștigat 5.790.823 de ruble.