Malaysia, situată în Asia de Sud-Est, este un amestec incredibil de culturi. Învecinată cu Thailanda și Marea Chinei de Sud până la Brunei și Indonezia, această țară superbă are o locație centrală care nu ar trebui sărită atunci când explorezi această parte a lumii. Ceea ce o face atât de fascinantă este diversitatea sa. Aici poți vizita orașe înfloritoare și moderne, arhitectura colonială, apoi te relaxezi pe unele dintre cele mai frumoase plaje de pe planetă sau în drumeții prin jungla verde luxuriante. O mică parte din Malaysia a adus o turistă în România, iar de atunci a dat lovitura în afaceri.
Plantele exotice au prins rădăcini româneşti, nu foarte departe de București. Banane, kiwi sau curmale se găsesc acum la marginea Capitalei. Deoarece temperaturile din ultimii ani au crescut constant, clima din România a permis ca fructele tropicale să apară și la noi.
La circa 35 de kilometri de Bucureşti, o româncă și-a amenajat o grădină de toată frumusețea. În localitatea Tărtărești, Anişoara Vezenu a plantat bananieri aduşi tocmai din Malaysia. Anul trecut, aceasta a mâncat primele fructe exotice din curtea ei. Potrivit spuselor ei, o singură plantă poate produce aproximativ 30 de kilograme de banane.
„În 2019, am fost într-o vacanţă tocmai în Malaysia şi la plecare am pus în bagajul de cală un mic bananier. În curtea mea am, la acest moment, bananieri care înfloresc şi fructifică. O plantă ajunsă la maturitate face cel putin 20-30 de kilograme de banane”, a relatat Anișoara pentru Observator.
Ideea româncei s-a dovedit a fi profitabilă, deoarece vinde planta prin toată ţara, iar cererea este în continuă creştere: „Îi vând destul de uşor pentru că românii iubesc plantele exotice şi îşi doresc la ei acasă o curte altfel decât restul lumii. Un bananier de 50-75 de cm înălţime costă 100 de lei, unul de un metru costă 125 de lei”.
Alte fructe care s-au adaptat României sunt curmalele. Despre această plantă exotică a vorbit Florin Stănică, profesor de pomicultură: „Este extrem de rezistentă la secetă şi la temperaturile ridicate. Frunzişul arată foarte bine, plantele sunt sănătoase. Nu necesită tratamente speciale”. Un vlăstar care deja are fructe şi rodeşte costă undeva la 40-50 de lei (TVA inclus). De asemenea, și kiwi prinde rădăcini la noi. Fructul exotic rezistă la mai bine de -20 de grade Celsius și are nevoie de cantități mici de apă (prin picurare sau microaspersie).