31 mai 2021 | 15:41

Ce a făcut Aleksandr Lukașenko în timp ce Occidentul cerea sancțiuni la adresa lui

Politică
Ce a făcut Aleksandr Lukașenko în timp ce Occidentul cerea sancțiuni la adresa lui
Aleksandr Lukașenko întâlnire cu Vladimir Putin, în timp de criză

Pe 25 mai Occidentul avea să reacționeze dur la adresa lui Aleksandr Lukașenko, după deturnarea unui avion. Belarusul devia un avion care zbura peste teritoriul său pentru a aresta un jurnalist din opoziție. Liderii UE au criticat dur gestul. În același timp departamentul de stat american a declarat că este „un act șocant”.

Puterile occidentale își exprimă indignarea împotriva Belarusului

Pe 25 mai Belarusul a deturnat un avion  cu destinația Lituania, forțându-l să aterizeze, pretinzând o amenințare cu bomba. De fapt s-a aflat că demersul a fost făcut la comanda lui Aleksandr Lukașenko pentru a aresta un jurnalist aflat în opoziție față de acesta. După aterizarea forțată a avionului, poliția l-a arestat pe Roman Protasevici.

Tânărul de 26 de ani se afla la bordul avionului Ryanair, care zbura din capitala Greciei, Atena. Avionul urma să aterizeze în Vilnius. Se afla încă în spațiul aerian din Belarus când i s-a spus să devieze către Minsk.

Martorii au spus că activistul este „super-speriat” și le-a spus colegilor săi că se va confrunta cu pedeapsa cu moartea. Belarus este singura țară europeană care încă execută prizonieri.

Presa de stat din Belarus declarat că președintele Aleksandr Lukașenko a dat personal ordinul. Avionul a aterizat la Vilnius la mai mult de șase ore de la sosirea programată.

Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, a condus țara din 1994. În tot acest timp, în ciuda reacțiilor occidentale, a reprimat vocile contrare conducerii sale. Multe persoane din opoziție au fost arestate, în timp ce altele au fugit în exil. Anul trecut a reușit să recâștige alegerile, în august.

Incidentul a fost condamnat puternic din întreaga Uniune Europeană. Oficialii UE au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și o anchetă completă. Ulterior, UE l-a convocat pe ambasadorul bielorus și l-a informat despre „condamnarea fermă” a blocului.

Mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Lituania, au decis  ca zborurile să evite spațiul aerian din Belarus. Secretarul pentru transporturi din Marea Britanie, Grant Shapps, a declarat că a emis instrucțiunile „pentru a păstra pasagerii în siguranță”.

Aleksandr Lukașenko întâlnire cu Vladimir Putin, în timp de criză

Cei doi lideri, în contradicție cu Occidentul asupra recentelor manevre politice, s-au bucurat de o excursie cu barca lângă Sochi. Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit sâmbătă cu Aleksander Lukașenko pentru o excursie cu barca. A doua zi s-au întâlnit pentru discuții pe fondul conflictului iscat de arestarea jurnalistului.

Ieri a fost ziua discuțiilor oficiale și astăzi este una informală”, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor despre întâlnirile de la Sochi. Putin și Aleksander Lukașenko au profitat de „vremea frumoasă” și au plecat „într-o excursie cu barca”, a continuat purtătorul de cuvânt, conform DW.de.

Discuțiile de sâmbătă s-au concentrat pe cooperarea economică și pandemie, potrivit aceluiași purtător de cuvânt, Dmitri Peskov. Putin a fost dornic să-și arate sprijinul de lungă durată pentru aliatul său în ceea ce privește ultimul conflict cu Occidentul. Kremlinul „nu a fost indiferent față de soarta” iubitei jurnalistului reținut, Sofia Sapega, cetățean rus, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Aleksander Lukașenko a furnizat omologului său informații detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul aeronavei Ryanair.”, a confirmat Peskov.

Între timp, s-a confirmat că Rusia va merge mai departe cu o a doua tranșă a unui împrumut de 1,23 miliarde de euro către Belarus. Moscova a acordat Minsk-ului primele 500 de milioane în octombrie anul trecut, care viza stabilizarea economică a vecinului său. A doua tranșă urmează să fie primită înainte de sfârșitul lunii iunie, au raportat agențiile de știri RIA și Interfax.

Aleksandr Lukașenko și cei 27 de ani de dictatură

În această vară, cel mai longeviv conducător al Europei, singurul președinte post-sovietic cunoscut de Belarus, marchează 27 de ani de mandat. De când a venit la putere Aleksander Lukașenko în 1994, parlamentul a fost emasculat, adversarii politici au fost expulzați sau au dispărut. În același timp mass-media au fost reduse la tăcere.

Aceasta este o țară în care KGB este încă numit KGB. Este ultima țară europeană care a folosit pedeapsa cu moartea, un glonț în spatele capului prizonierului. În 2014 Lukașenko anunța că intenționează să readucă „iobăgia” pentru „a-i învăța pe țărani să lucreze mai eficient”.

În panteonul marilor dictatori, Lukașenko este o curiozitate. Omul cunoscut sub numele de „Batka”, tatăl națiuni, conduce știrile absurde din țară și națiunea cu o mână de fier. În 2014, înaintea campionatelor mondiale de hochei pe gheață, care era cel mai mare eveniment sportiv pe care Belarus l-a susținut vreodată, președintele șoca occidentul. Îngrijorat de posibilele manifestări de disidență, zeci de activiști au fost adunați și trimiși la închisoare.

Concluzie

De 27 de ani, Belarusul este condus de autocratul Aleksander Lukașenko. Omul considerat cândva „ultimul dictator al Europei” s-a înmuiat oarecum în fața Occident, dar cea mai mare provocare politică a sa ar putea fi încă în față. Avându-l ca aliat pe Vladimir Putin, ultimele sale acțiuni au trimis încă odată un mesaj puterilor occidentale. Deturnarea avionului și arestarea jurnalistului de 26 de ani a fost încă o dovadă de forță din partea dictatorului din Belarus.

Deși oficialii UE și departamentul american au trimis mesaj dure la Minsk, Alekxandr Lukașenko face ce știe mai bine. Nimic și nimeni nu-l poate da la o parte, iar suportul Kremlinului arătat în acest weekend, nu face altceva decât să-i întărească poziția în această parte de Europă. Zeci de oficiali din Belarus, inclusiv președintele Lukașenko, sunt deja sub sancțiuni UE. Majoritatea au interdicții de călătorie și înghețarea activelor, impuse ca răspuns la represiunea opozanților.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Stațiune fabuloasă, deschisă lângă Cluj
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
DEZVĂLUIRI FĂRĂ PRECEDENT! Cum a REVENIT TRUMP la PUTERE de fapt
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro