Ce a dezvăluit Răzvan Simion despre ultima întâlnire cu Mădălina Manole? Mâine este 14 iulie și se împlinesc 12 ani de când Mădălina Manole lua decizia de a părăsi această lume. Decizia șocantă de a-și lua zilele a venit ca o bombă în tot showbizul românesc. De cealaltă parte, fanii cântăreței au suferit alături de familia acesteia. Printre ultimii care au văzut-o în viață pe Mădălina Manole a fost și Răzvan Simion. În cele ce urmează aflăm ce a dezvăluit Răzvan Simion despre ultima întâlnire cu Mădălina Manole.
Este ziua de 13 iulie 2010, o zi ca oricare. Mădălina Manole, având câteva proiecte importante, s-a ocupat de ceea ce avea de făcut. Mai erau 24 de ore până la ziua ei, când împlinea 43 de ani. Seara, acasă, alături de soțul ei, Puiu, și cel mic, bea o cupă de șampanie.
După mica sărbătoare, Mădălina Manole și Puiu îl culcă pe cel mic, și se retrag în dormitorul de la etaj din locuința lor. Vine ora 2:00 noaptea, iar Mădălina nu doarme, are deja tot planul stabilit dinainte. Fără să facă gălăgie, coboară din dormitor, nu înainte de a scrie pe telefon, la ora 2:31, pentru Puiu și fiul ei, mesajul dureros de adio.
Este clipa în care ia paharul cu nemiloasa otravă, pregătit de dinainte, îl dă peste cap. După câteva minute, cade ca secerată la pământ, și totul devine negru. Inima încetează să-i mai bată. Fata cu părul de foc se stinge, chiar în ziua în care, în urmă cu 43 de ani, venea pe lume. Ce destin! Ce tragedie! Nimic și nimeni nu a prevestit această decizie.
În urmă cu 12 ani, nimeni nu a bănuit gestul fatidic pe care Mădălina Manole avea să-l facă. Multele voci, apărute după, vorbeau accentuat despre boala de care suferea artista. Unul dintre cei care a discutat despre asta, este și Răzvan Simion, acesta spunând că regretata artistă suferea de depresia postpartum.
În același interviu, acordat în podcastul lui Radu Țibulcă, internauții au putut afla ce a dezvăluit Răzvan Simion despre ultima întâlnire cu Mădălina Manole:
„Pe vremea când eu vorbeam de depresia postpartum, adică depresia postnatală, la mămici, indiferent dacă erau tinere sau mai coapte, eram considerat ca unul care le căuta-n coarne unor doamne care sunt închipuite și nu vor să se întoarcă la muncă. Depresia asta se instalează pentru că e hormonal, așa se întâmplă lucrurile.
Asta până când a dispărut Mădălina Manole, la o săptămână după ce a fost la noi în emisiune. A fost la noi în emisiune și era de nerecunoscut. Cariera plus depresia asta postpartum au fost un cocktail de hormoni, pentru că cei din jurul ei au ridicat din umeri, ba chiar erau indolenți. Și a decis de capul ei.
Faptul că acum se vorbește despre chestiunile astea și am conștientizat că e o problemă reală și li se oferă ajutor femeilor după naștere, când sunt ținute sub supraveghere, nu pentru că este un moft, ci pentru că există și e a naibii de periculoasă. Și pentru mamă, și pentru copil’, a dezvăluit Răzvan Simion, în podcastul lui Radu Țibulcă.
Conform specialiștilor, depresia postpartum poate fi confundată la început cu depresia bebelușului. În acest caz, semnele și simptomele sunt mai intense și durează mai mult timp, putând în cele din urmă să interfereze cu capacitatea de a avea grijă de copil și de a se ocupa de alte sarcini zilnice. Simptomele se dezvoltă de obicei în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme, în timpul sarcinii, sau mai târziu, până la un an după naștere.
Specialiștii spun că femeile prezintă un risc semnificativ de boli psihiatrice grave după naștere, în special în primele trei luni. Suicidul este un rezultat rar, dar tragic al unei boli psihiatrice netratate în acest context.
„Pentru a preveni sinuciderea, trebuie să fim capabili să identificăm care sunt femeile cu cel mai mare risc de sinucidere. Cu toate acestea, relativ puține studii au abordat această problemă importantă.
Pentru a identifica în mod fiabil factorii care prezic riscul de suicid, trebuie să putem studia un număr mare de femei aflate în perioada postnatală.
Unele dintre cele mai mari și mai bogate baze de date legate de sănătate provin din țările scandinave, iar mai multe studii recente au încercat să utilizeze aceste baze de date pentru a afla mai multe despre sinuciderea perinatală.”, spun specialiștii de la „Women’s Mental Health”.
Probabil că cea mai mare barieră pentru a putea defini factorii de risc pentru suicid în perioada postpartum este faptul că suicidul este un eveniment relativ rar. În ultimii ani, am văzut mai multe studii care au analizat factorii de risc pentru ideile suicidare.
Cu toate acestea, doar un grup mic de femei care raportează gânduri suicidare vor ajunge să încerce să se sinucidă. Cu toate astea, nu este clar dacă factorii care prezic ideile suicidare sunt aceiași cu factorii care prezic o tentativă de suicid sau un suicid finalizat.