15 feb. 2022 | 15:59

Ce a aruncat de pe orbita Pământului un satelit chinez. Imaginile sunt demne de „Star Wars”

Diverse
Ce a aruncat de pe orbita Pământului un satelit chinez. Imaginile sunt demne de „Star Wars”
„Orbita devine tot mai aglomerată” - experții NASA

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost forțată să facă o manevră extrem de riscantă. Manevra a fost pentru a se feri de o posibilă coliziune cu un gunoi spațial. Având la bord un echipaj format din astronauți și cosmonauți, acest lucru a necesitat o schimbare urgentă a orbitei pe 11 noiembrie. Conform unui raport NASA, o bucată dintr-un satelit chinezesc aproape a lovit stația. Au evitat-o, spun experții, dar problema deșeurilor spațiale se agravează.

Stația Spațială Internațională aproape scoasă de pe orbită de un satelit chinezesc

Pe parcursul celor 23 de ani de viață orbitală a stației, au avut loc aproximativ 30 de întâlniri apropiate cu resturi orbitale. Majoritatea au necesitat acțiuni de evitare. Trei dintre aceste apropieri au avut loc în 2020.

În luna mai 2020, a avut loc o nouă întâlnire. O mică bucată de gunoi spațial a făcut o gaură de 5 mm în brațul robotizat de pe Stația Spațială Internațională, construit de canadieni.

Incidentul din 11 noiembrie 2020 a implicat o bucată de resturi de la defunctul satelit meteorologic Fengyun-1C. Satelitul chinezesc fusese distrus în 2007 de un test chinezesc de rachetă antisatelit.

Acesta a explodat în peste 3.500 de resturi. Majoritatea din aceste resturi se află încă pe orbită. Multe dintre ele au căzut în noiembrie regiunea orbitală a ISS. Pentru a evita coliziunea, o navă spațială rusească de aprovizionare Progress andocată la stație și-a lansat rachetele timp de puțin peste șase minute, potrivit NASA.

Acest lucru a modificat viteza stației cu 0,7 metri pe secundă și i-a ridicat orbita. La momentul încidentului Stația Spațială Internațională se afla deja la peste 400 km înălțime, cu aproximativ 1,2 km.

În ianuarie 2022 un alt incident chinezesc în spațiu

În ianuarie, o companie privată de urmărire a sateliților a observat o navă spațială chineză care, a aruncat un satelit mort pe orbită. „Ceva desprins dintr-un film din Războiul Stelelor s-a întâmplat pe orbita Pământului luna trecută”, spune compania.

Un satelit chinez a fost reperat la sfârșitul lunii ianuarie în timp ce apuca un alt satelit mort. Câteva zile mai târziu, îl arunca pe o orbită „cimitir” la 300 km distanță. Zona este una unde este mai puțin probabil ca obiectele să lovească navele spațiale.

Satelitul chinezesc SJ-21 a fost văzut pe 22 ianuarie schimbându-și locul obișnuit pe cer pentru a se apropia de satelitul dezafectat Compass-G2. Câteva zile mai târziu, SJ-21 s-a atașat de G2, modificându-i orbita.

Compass-G2, sau BeiDou-2 G2, este o navă spațială din cadrul sistemului de navigație prin satelit BeiDou-2 al Chinei, care a eșuat la scurt timp după lansare, în 2009. Timp de mai bine de 10 ani, carcasa metalică a rătăcit pe Pământ alături de milioane de alte deșeuri spațiale.

SJ-21, care a fost lansată în octombrie 2021, a revenit acum pe o orbită geostaționară (GEO) chiar deasupra bazinului Congo. GEO se întâmplă atunci când un satelit orbitează Pământul deasupra ecuatorului cu aceeași viteză cu care se rotește planeta.

Orbita devine tot mai aglomerată

Deșeurile spațiale au devenit o preocupare majoră pentru toți sateliții care orbitează în jurul Pământului, nu doar pentru ISS, care are dimensiunea unui teren de fotbal. Pe lângă sateliții notabili, cum ar fi stația spațială chineză Tiangong, mai mică, și Telescopul spațial Hubble, există mii de alți sateliți.

Fiind cea mai mare stație spațială locuită, ISS este cea mai vulnerabilă țintă. Aceasta orbitează cu 7,66 kilometri pe secundă, suficient de rapid pentru a călători de la Perth la Brisbane în mai puțin de opt minute.

O coliziune la această viteză cu o bucată mică de resturi ar putea produce pagube grave. Ceea ce contează este viteza relativă a satelitului și a deșeurilor. Unele coliziuni ar putea fi mai lente, în timp ce altele ar putea fi mai rapide și ar putea produce daune și mai mari.

Orbita joasă a Pământului devine din ce în ce mai aglomerată. NASA spune că există din ce în ce mai multe lucruri cu care Stația Spațială Internațională se poate ciocni.

În prezent, există deja aproape 5.000 de sateliți în funcțiune, iar mulți alții sunt pe drum. Numai SpaceX va avea în curând peste 2.000 de sateliți de internet Starlink pe orbită, în drum spre un obiectiv inițial de 12.000 și poate, în cele din urmă, 40.000.

Un val de gunoi în creștere pune în pericol Stația Spațială Internațională

Dacă ar fi vorba doar de sateliții în sine pe orbită, situația ar putea să nu fie atât de gravă. Dar, se estimează că există aproximativ 36.500 de obiecte artificiale pe orbită. Majoritatea dintre ele au un diametru mai mare de 10 cm, cum ar fi sateliți și etaje de rachete.

Există, de asemenea, aproximativ un milion de obiecte cu dimensiuni cuprinse între 1 și 10 cm și 330 de milioane care măsoară între 1 mm și 1 cm, confomr publicației Space.com. Cele mai multe dintre aceste elemente se află pe orbita joasă a Pământului.

Din cauza vitezelor mari implicate, chiar și o pată de vopsea ar putea să piardă o fereastră a ISS, iar un obiect de mărimea unei bile ar putea pătrunde într-un modul presurizat. Modulele de pe Stația Spațială Internațională sunt oarecum protejate de un scut multistrat.

Scutul ajută Stația Spațială Internațională la diminuarea probabilității unei perforări și a unei depresurizări. Dar rămâne riscul ca un astfel de eveniment să se producă înainte ca Stația Spațială Internațională să ajungă la sfârșitul duratei sale de viață, în jurul sfârșitului deceniului.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro