26 oct. 2023 | 14:37

Ce a anunțat Rusia după ce Slovacia a decis că nu va mai trimite arme Ucrainei: ‘Nu va afecta deloc procesul’

Politică Externă
Ce a anunțat Rusia după ce Slovacia a decis că nu va mai trimite arme Ucrainei: 'Nu va afecta deloc procesul'
”A decide într-o astfel de situație să furnizeze arme Ucrainei nu ar fi un precedent bun”

Într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, și când toată atenția Occidentului este îndreptată spre Israel, Volodimir Zelenski primește o lovitură dură din partea Slovaciei. Conform oficialilor slovaci, nu se vor mai furniza arme Ucraieni, iar imediat după acest anunț, a venit și reacția de la Kremlin. Citește mai departe și află ce a anunțat Rusia după ce Slovacia a decis că nu va mai trimite arme Ucrainei.

Slovacia a decis că nu va mai trimite arme Ucrainei

În timp ce Ungaria a refuzat să furnizeze arme Ucrainei încă de la începutul războiului, Polonia a oprit ajutorul militar doar recent, ca reacție la o dispută cu Kievul privind exporturile de cereale.

Citește despre: Țara din Europa care nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei. A făcut anunțul

Acum se pare că Slovacia este a treia țară vecină cu Ucraina care nu va trimite echipament militar către țara devastată de război. Miercuri, președinta slovacă Zuzana Caputova s-a opus planului Ministerului Apărării de a oferi un alt pachet de ajutor militar Ucrainei.

Martin Strizinec, purtătorul de cuvânt al președintelui, a justificat această decizie prin rezultatul alegerilor parlamentare din Slovacia, în urma cărora partidele care resping această formă de ajutor pentru Kiev negociază formarea unui guvern pe baza mandatului șefului statului, relatează publicația Hlavne Spravi:

”Toate partidele politice care negociază astăzi pentru un nou guvern cu un mandat resping în mod clar un astfel de ajutor.

A decide într-o astfel de situație să furnizeze echipament militar nu ar fi un precedent bun pentru o schimbare de putere politică după eventuale alegeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Martin Strizinec.

Citește și: Putin, decizie extremă în războiul din Ucraina. Arma care sperie Occidentul

Agenții ruși au o influență puternică în Slovacia

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, ar fi reacționat la știri spunând că ”agenții ruși au o influență puternică în Slovacia”, o narațiune care este adesea repetată în mass-media occidentale în legătură cu victoria partidului lui Robert Fico, SMER-SD.

Află despre: Rusia, test pentru lansarea unui atac nuclear. Putin a fost informat de Șoigu, susțin oficialii de la Kremlin

Pachetul de provizii avute în vedere pentru Ucraina ar fi trbuit să includă muniții. După începerea invaziei rusești din februarie anul trecut, Slovacia a predat treptat Ucrainei diverse echipamente și dotări militare, inclusiv sistemul de apărare aeriană S-300 și avioane de luptă MiG-29.

Zuzana Caputova, care a numit în luna mai actualul guvern interimar al premierului Ludovít Odor, a precizat în mod repetat în trecut că Ucraina are nevoie de ajutor și a criticat Rusia pentru incursiunea sa militară în țara vecină.

Află și: ”Ne-a spus Putin”. Kremlinul a făcut anunțul despre tancurile primite de Ucraina din partea SUA

Agenția de știri ucraineană Unian a scris că a fost o ultimă șansă ca Slovacia să trimită arme Ucrainei, dar președintele Slovaciei s-a opus. De asemenea, agenția l-a citat pe Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, care a criticat Slovacia pentru că este supusă influenței rusești.

”Trebuie remarcat faptul că influența agenților ruși în Slovacia este absolut nebună. Mai întâi au fost la Praga, dar apoi, pentru că acolo le-a fost cam greu, s-au mutat la Bratislava.

Uniunea Europeană ar trebui să monitorizeze îndeaproape astfel de evoluții.”, a susținut Danilov.

Vezi și: Rusia a lansat un nou atac cu drone la granița României, în zona Dunării. Exploziile puternice, filmate de martori. Video

Ce a anunțat Rusia după ce Slovacia a refuzat să mai trimită arme Ucrainei

Deși decizia de a nu mai trimite arme Ucrainei a luat prins surprindere Kievul, se pare că presiunile din ultimele luni au dat roade, și că, într-o anume proporție, afirmațiile făcute de Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, ar avea o bază de plecare.

Imediat după anunțul dat de purtătorul de cuvânt al președintelui slovac, a venit o primă reacție din Rusia, iar Dmitri Petkov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că:

”Contribuţia Slovaciei în livrările de arme (pentru Kiev) nu era în realitate atât de mare şi din acest motiv aceasta nu va afecta deloc întregul proces.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vezi detalii despre: Volodimir Zelenski rupe tăcerea despre prima întâlnire față în față cu Serghei Lavrov. Ce va face liderul ucrainean dacă va sta la masă cu ”teroriștii ruși”

Deși în conflict cu Ucraina, conform informațiilor, Polonia continuă să permită transportul de arme ale altor țări pe teritoriul său.

Rămâne de văzut însă cât de departe va merge noul guvern slovac în politica sa de oprire a ajutorului militar, dacă va include și interzicerea transportului trimis de părți terțe.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
Spionul care s-a întâlnit cu cel mai enigmatic lider al Coreei de Nord. A îndrăznit să îl refuze pe tatăl lui Kim Jong-un
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Plăcinte și tarte de toamnă. Sfaturile gospodinelor pentru aluat pufos și umplutură perfectă
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Avertisment pentru șoferii cu ITP la mașină. Poliția îți suspendă pe loc talonul auto
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro