O țară din UE nu va mai ajuta Ucraina. Așadar, care este țara din Europa care nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei. Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico a făcut anunțul.
Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a anunțat azi că guvernul său oprește ajutorul militar acordat Ucrainei, potrivit agenției AFP.
Robert Fico a declarat în fața deputaților că țara lor ”nu va mai furniza arme Ucrainei”, repetând promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale. Acesta a mai spus însă că țara sa va continua să furnizeze ajutor umanitar vecinului său devastat de război.
”Considerăm că ajutorul acordat Ucrainei este doar un ajutor umanitar și civil și nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Robert Fico, la o zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta pro-rus.
Citește și: Vladimir Putin, decizia care ar putea încheia războiul cu Ucraina
De asemenea, președintele slovac Zuzana Caputová l-a numit, miercuri, în funcția de prim-ministru pe Robert Fico și pe membrii cabinetului său la Palatul Prezidențial din Bratislava. În felul acesta, Robert Fico, declarat pro-rus, revine în fruntea Slovaciei și devine o nouă provocare la adresa UE.
Primul ministru slovac a primit aprobarea cabinetului după ce a câștigat alegerile din 30 septembrie. Conform Bloomberg acesta e pregătit să sfideze convențiile UE și să se alieze cu Viktor Orban, premierul Ungariei.
Partidul din care face parte Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a strâns o majoritate pentru o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunea Hlas (Vocea), care este un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD, dar și cu Partidul Naţional Slovac (SNS).
Robert Fico nu este la primul mandat de premier, a mai fost de două ori premier în 2006-2010 şi apoi în 2012-2018: acesta a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale, precum şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.
Cu toate astea, viitorul său partener de guvernare, Peter Pellegrini, liderul formaţiunii Hlas şi cel care i-a succedat în postul de premier în 2018, a promis că va împiedica orice deviere radicală a Slovaciei de la angajamentele asumate în cadrul NATO și UE.