Cazul Caracal a fost înlocuit în fluxul de știri cu alte dezastre ale autorităților române, dar CNA-ul nu iartă modul în care a fost tratat subiectul la TV.
Majoritatea românilor au auzit vocea disperată a Alexandrei Măceșanu în timp ce se ruga la 112 să vină cineva să o salveze din casa lui Gheorghe Dincă. Înregistrările apelurilor au fost difuzate de majoritatea televiziunilor, la orice oră, fără vreun avertisment care să țină copiii departe de televizoare. Din acest motiv, CNA-ul a decis să dea câteva amenzi.
Pe parcursul zilei de joi, Consiliul Național al Audiovizualului a stabilit trei amenzi a câte 35.000 de lei. Acestea sunt dedicate posturilor Digi 24, Realitatea TV și România TV. Motivul din spatele penalizărilor ține exclusiv de modul în care au fost difuzate la TV înregistrările apelurilor la 112. Acel management al subiectului a fost clasificat ca fiind traumatizant pentru copiii din fața TV-ului.
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru modul în care au fost difuzate convorbirile telefonice avute de Alexandra Măceşanu la numărul 112. Au fost monitorizate emisiuni informative şi de dezbateri din zilele de 30 şi 31.07.2019 transmise de posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1. Constatând încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Consiliul a decis să sancţioneze cu câte o amendă de 35.000 de lei posturile Digi 24, Realitatea TV şi România TV care au difuzat înregistrările cu vocea Alexandrei”, informează un comunicat remis de CNA.
Articolul folosit ca argument pentru înmânarea amenzilor în valoare de 35.000 fiecare vizează „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”. Cu alte cuvinte, dacă ar fi făcut un efort minim să nu difuzeze acele înregistrări îngrozitoare în prime-time, când toată familia este în fața televizorului, nu ar fi fost nicio problemă.