Cazul Sorina, subiect de amenzi generoase de la CNA: cât au de dat Antena 3, România TV și B1

Înainte de cazul Caracal, toate posturile TV din România au vuit în legătură cu destinul Sorinei, o fetiță adoptată de o famile de români stabiliți în Statele Unite ale Americii. Totul s-a transformat atunci într-o telenovelă, iar oficialii CNA au considerat că ar fi bine să stabilească niște amenzi pentru modul în care a fost tratat subiectul.

Ar fi trebui să te chinui mult să afli adevărul de la TV, în urmă cu câteva luni, când vine vorba de cazul Sorina. Majoritatea posturilor de televiziune au fost guvernate de dezbateri și opinii agresive, ignorând ce este bine pentru fetița din imaginea de mai sus.

Ca urmare, CNA-ul a înmânat mai multe amenzi în ședința de joi, 12 septembrie. Toate au gravitat în jurul modului în care cazul Sorina s-a reflectat pe micile ecrane. Din acest motiv, au fost sancționate Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, România TV și Kanal D. Punctual, amenzile au penalizat emisiunile de știri din acea perioadă și dezbaterile care au fost la TV în perioada iunie – iulie 2019.

Amenda adoptată de membrii CNA pentru posturile menționate a fost de 5000 lei, la propunerea lui Radu Herjeu, membru CNA. „Vreau să fie un semnal de alarmă pentru modul în care se tratează astfel de subiecte, în general. Cel mai important este că nu s-a respectat interesul minorului și dreptul la viață privată”, și-a justificat Radu Herjeu propunerile de sancționare.

În faza inițială a discuțiilor, s-a pus problema unor amenzi mult mai mari, de către Dorina Rusu de la CNA. Din păcate o amendă de 40.000 lei la adresa Antenei 3 și 15.000 lei pentru România TV au fost respinse prin vot. „Sunt pagini și pagini de monitorizări cu extrem de multe acuzații. E un haos. Sunt atât de multe lucruri despre care se vorbește și atât de multe lucruri neprobate și atâtea afirmații fără acoperire. Fiecare își dă cu părerea despre asta, nu mai zic de câte ori se vorbește despre grup infracțional organizat, se vorbește despre concurs de infracțiuni, despre trafic de organe, vânzări de copii. Am văzut foarte vag o reacție”, a explicat Dorina Rusu.

Este important de reținut că acesta este al doilea rând de amenzi pe care îl primesc posturile TV în cazul Sorina. Primul set de sancțiuni a fost înmânat pe 13 august și a constat în 10.000 lei pentru B1 TV, 15.000 lei pentru România TV. La momentul respectiv, Realitatea TV a plecat doar cu o somație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI