Serviciu medical din Târgu Mureș a fost aspru criticat în ultimele ore, după ce cinci persoane internate în secția ATI a Spitalului Județean au murit din cauza infecțiilor nosocomiale existente acolo.După situația extrem de tristă din spital, o veste bună a reușit să scoată la lumină performanța și dedicarea medicilor din acest oraș. Astfel că, doi gemeni au fost salvați în ultima clipă, după ce mama lor a fost nevoită să-i nască de urgență într-o ambulanță.
Doi bebeluși prematuri au fost la un pas să moară după ce mama acestora a întâmpinat probleme la naștere. Pentru că se simțea rău, femeia a solicitat de urgență intervenția medicilor. Aceștia au ajutat-o sa aducă pe lume primul bebeluș prematur, iar din păcate, micuțul a necesitat resuscitare preț de mai multe minute.
La sosirea următoarelor echipaje medicale, primul bebeluș era resuscitat și dădea semne că dorește să trăiască, toată intervenția petrecându-se în interiorul unei ambulanțe. Misiunea acestora nu se terminaseră, căci urma să intervină pentru a aduce pe lume și cel de-al doilea bebeluș, tot cu probleme. Paramedicii l-au resuscitat minute în sir, readucându-l și pe el la viață, spre fericirea mamei.
Din fericire, micuții se află acum în afara oricărui pericol, iar mama sa le este profund recunoscătoare medicilor, care au reușit să-i salveze pruncii.
Întâmplarea a fost relatată și pe pagina de Facebook a DSU-ului, care a apreciat devotamentul și reușita medicilor, având în vedere situația gravă în care se afla pacienta, o viitoare mămică de gemeni. Din fericire, datorită profesionalismului lor, medicii de pe Ambulanță au reușit să salveze viața bebelușilor care atârna de un fir de ață.
„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte.
Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc.
În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator.
Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică”, a precizat DSU, într-o postare pe Facebook.
În ultimele două zile, au avut loc mai multe evenimente triste, astfel că viața a cinci pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean Târgu Mureș nu a mai putut fi salvată. Potrivit ultimelor infromații oficiale, pacienții au contactat infecții nosocomiale, făcând astfel imposibilă salvarea lor.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, pacienții se aflau în stare gravă în momentul în care au contactat infecțiile spitalicești. Din cauza rezistenței la antibiotice a bacteriilor infectate, cinci din șase pacienți au murit în urma agravării stării de sănătate.
„Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a declarat Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii dr. Adriana Pistol.