Cifra românilor care aleg să părăsească țara este din ce în ce mai mare. Emigrarea este un subiect critic mai ales pentru România de astăzi, dar cu atât mai importat pentru viitorul ei. Cel mai recent studiu arată că sute de mii de români au în gând să plece departe de meleaguri în anul curent. Despre ce cifră este vorba? Cum percep românii calitatea vieții și cum arată viitorul?
Emigrarea este un subiect sensibil pentru România, care pierde an de an cetățeni. Conform celui mai recent studiu realizat de Rethink Romania, 730.000 de români au declarat că probabil sau cu siguranță vor emigra în 2022. Cei care sunt mai convinși de decizie sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.
Fondatorul The Pareto Report este îngrijorat în special de acest aspect. Studiul pune într-un spectru mai larg locuitorii din România, analizând ”publicul comercial extins” (16-65 de ani). Pe lângă cei care vor să părăsească țara în a.c., alți 20% se gândesc să facă acest lucru în anii următori.
Aceștia și-au pus în prim-plan opțiunea pentru că România nu oferă siguranță, perspective pe termen lung și nu este o țară prietenoasă cu copiii. Un procent de 13% din publicul comercial consideră că au o viață bună, 47% cred că au o viață ‘mai degrabă bună’, iar scorul cel mai mare se duce către românii care au o percepție mai urâtă asupra calității propriei vieți: 6.6 pe o scară de la 1 la 10.
Tinerii de 18-24 de ani sunt cei care sunt cel mai puțin fericiți de calitatea vieții lor în prezent, dar sunt printre ei și optimiști care se gândesc altfel la perspectivele din viitor. Între timp, diferența o fac cei din categoria 25-34 de ani.
,,Sunt mai independenți, au alte circumstante: și-au încheiat studiile, au deja un job, au copii sau plănuiesc să aibă.” a explicat Mihai Bârsan, The Pareto Report, în cadrul ediției 33a Future Talks, serie de conversații săptămânale despre viitor, tehnologie și sustenabilitate dezvoltată de Social Innovation Solutions din 2020 alături de UniCredit Bank.
,,Sunt două coordonate: ce se întâmplă cu acești români când cresc, dacă pleacă din țară unde aleg să plece și îmbătrânirea populației. Noile generații sunt mai puține numeric și au un risc mare de săracie, pentru ca cei mai mulți copii se nasc în familiile sărace.”
,,Ca exemplu, sunt 300.000 de străini cu drept de muncă în România, mă refer la forță de muncă din Nepal, Pakistan, etc, care suplinește lipsa de forță de muncă din România. Dacă peste 10 ani vor exista peste 3 mil. de străini non-EU în țara noastră?
Nu este imposibil, economia României va avea nevoie. Acești 3 mil. de non-europeni care vor avea vârste între 25-34 ani vor schimba fundamental structura etnică a României”, mai spune specialistul.