România, pe primul loc la emigrație: cât de gravă este situația în întreaga Europă

România, pe primul loc la emigrație: cât de gravă este situația în întreaga Europă

În cazul în care ai simțit un val agresiv de emigrație al românilor în ultimii ani, nu ești singurul. Un studiu al publicației The Guardian confirmă trendul îngrijorător.

În preajma alegerilor europarlamentare, în care mulți candidați europeni mizează pe o platformă legată de migrație, cei de la The Guardian au realizat un studiu pe acest subiect. Scopul a fost de a oferi o imagine mai clară a problemei imigrației și emigrației în țările din Europa. În total, au analizate opiniile oamenilor din 14 teritorii.

Conform publicației, când tragi linie, se evidențiază un trend cât se poate de simplu de înțeles. Țările din sudul și estul Europei au o problemă cu emigrație, iar locuitorii care migrează se orientează către țări vest-europene.

Spania, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria și România sunt țări cu un număr de persoane aflat în scădere simțitoare. Opinia generală în aceste țări este că emigrația este mai problematică decât imigrația. Aceasta este concluzia sondajului efectuat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Cea mai gravă situație este în Europa. Doar în ultimul deceniu, populația din țara noastră a scăzut cu 10%, iar problema și mai gravă este dată de faptul că pleacă din ce în ce mai mulți tineri. Aceștia se orientează către Europa de Vest.

Pe de altă parte, țările nordice și occidentale se confruntă cu îngrijorări provocate de imigrație. Valul de oameni care caută condiții de trai mai bune se orientează de cele mai multe ori spre zona scandinavă, Germania sau Franța.

Sondajul a fost făcut pentru a se stabili care ar fi principalele motive de îngrijorare înaintea alegerilor parlamentare europene din luna mai. Cele 14 ţări consultate vor ocupa 80% din totalul fotoliilor noului parlament. Agregând rezultatele, s-a ajuns la concluzia că 20% dintre cei chestionați sunt îngrijorați de emigrație, în timp ce 32% își fac probleme pe marginea imigrației. Sondajul a fost realizat pe YouGov și au fost chestionate aproximativ 50.000 de persoane.