Conform unei analize recente, numărul angajaților români cu salarii de peste 1.000 de euro s-a triplat. Analiza, bazată pe datele Ministerului Muncii, dă și o cifră. Este vorba de peste 500.000 de români care ajung să câștige aceste sume. Triplarea aestei cifre s-a produs în ultimii zece ani, se mai arată în aceeași analiză.
Deși într-o piață de consum, aceste date ar putea părea contradictorii, dar realitatea este exact asta. Sunt în acest moment în România peste 500.000 de români ale căror salarii s-au triplat în ultimii zece ani. Analiza realizată de Ziarul Financiar, arată că procentul de celor cu salarii de 1.000 de euro este 11,4% din totalul angajaților la nivel național.
Cu toate astea, mai accentuează analiza, numărul angajaților a rămas, în teorie, același ca și număr. Dacă în 2013 existau aproximativ 191.000 de români cu salarii de 1.000 de euro, în 2021 numărul nu s-a modificat într-o creștere progresivă. La nivelul celor doi ani erau aproximativ 4,9 milioane de persoane angajate.
„În oraşele mari nu mai ai nicio şansă să recrutezi specialişti cu salarii de sub 1.000 de euro (4.900 de lei net). Un vorbitor de germană fără experienţă primeşte 7.000 de lei net, iar cei care ştiu limbi mai exotice, cum e suedeza sau norvegiana, primesc spre 9.000 de lei net.
Am ajuns să refuzăm clienţi pentru că nu sunt competitivi cu salariile. Cu 5.000 de lei net nu pot recruta un vorbitor de germană, nu pot să îl rup din piaţă“, declară Bogdan Gabor celor de la ZF.ro.
Conform datelor publicate de INS, salariul mediu net a crescut cu 68% din decembrie 2013 până în decembrie 2018, ajungând la 635 de euro. Pe lângă creșterea la salarii în sectorul public și privat, trecerea forței de muncă de la industrii cu salarii mai mici la sectoare în care câștigurile sunt mai mari explică o parte a creșterii salariului mediu net.
Schimbarea este vizibilă în toate domeniile economiei. Efectele s-au văzut în industria prelucrătoare, pe când industria ușoară pierde vizibil. În același timp comerțul cu amănuntul absoarbe forța de muncă fără experiență specială sau specializare pentru salarii mult mai mari. În partea superioară a pieței muncii, numărul angajaților din sectoarele IT crește. De asemenea, IT-l este cel mai probabil responsabil pentru creșterea numărului de angajați care câștigă salarii peste 1.000 de euro pe lună.
Specialiștii sunt de părere că numărul celor cu salarii de 1.000 de euro se va menține același, chiar dacă previziunile nu sunt din cele mai bune, când vine vorba de o nouă creștere. Dacă ne referim la spațiul privat, aici lucrurile vor sta cu totul altfel, mai ales în funcție de cererea din piața muncii din perioada următoare.