Câți bani vor primi primarii după ultima majorare. Suma uriașă pe care o va lua edilul unui municipiu

Câți bani vor primi primarii după ultima majorare. Suma uriașă pe care o va lua edilul unui municipiu
Decizie cu scandal în Parlamentul României

Câți bani vor primi primarii după ultima majorare? Ieri a fost o zi plină în Comisiile din Parlamentul României. S-a discutat, aprins pe alocuri și nu fără incidente, despre majorările salariale pentru primari. Un moment tensionat a fost intervenția lui George Simion în timpul ședințelor. În cele din urmă majorările au fost aprobate pentru primari, iar aceștia la rândul lor, vor putea majora salariile angajaților din primării. Am afla, în cele din urmă, câți bani vor primi primarii după ultima majorare, iar suma pe care o va lua edilul unui municipiu este uriașă.

Decizie cu scandal în Parlamentul României

În urma uui proiect emis de Guvern, zilele acestea s-au votat mai multe majorări salarile. Majoritatea sunt pentru angajații sistemului administrativ și pentru cei din aparatul central de stat.

Așa cum am mai scris, majorările înseamnă un procent de 25 % la salarii, dar și la sporurile acordate acestora, tot cu 25%. Ziua de ieri, în ședințele de lucru de la Comisieile de Muncă și de Finanțe nu a fost fără incidente.

George Simion a fost personajul principal în scandalul generat pe marginea acestor majorări. Dar, lucrurile au mers mai departe, iar voutl a fost dat pe marginea acesui proiect de majorări.

Câți bani vor primi primarii după ultima majorare

De altfel, membrii coaliției, PNL, PSD și UDMR justificau proiectul. Aceștia declarau că „este nevoie de salarii mari pentru a motiva angajații să lucreze în administrația publică.”

Deși, inițial se vorbea de 25% și pentru salariile celor din administrații, procentul a fost scăzut la 10%. Așa se face că, de exemplu, Nicușor Dan care acum are un salariu brut de 20.000 de lei, va avea pe ștatul de plată 23.000 de lei.

Aveți mai jos noul calcul al salariilor, după votul ordonanței:

  • Primarul general al Capitalei – 20.800 de lei brut actual – 23.000 de lei brut (2.200 de lei în plus)
  • Primar municipiu reședință de județ – 18.720 de lei brut actual – 20.700 de lei brut (1.980 de lei în plus)
  • Primar de oraș cu peste 100 de mii de locuitori – 15.600 de lei în prezent – 17.250 de lei (1.650 de lei în plus)
  • Primar de comună cu între 20.000 și 50.000 de locuitori – 12.480 de lei brut în prezent – 13.800 de lei brut (1.320 de lei în plus)

 

Dacă e să ne uităm atent observăm că suma pe care o va lua edilul unui municipiu este uriașă. Asta în condițiile în care, recent, actuala guvernare de coaliție se plângea de lipsa banilor la bugetul de stat.

Fără să mai vorbim de modificările aduse Codului Fiscal, prin majorarea taxelor și a impozitelor, lăsând pe drumuri câteva sute de mii de români care aveau contracte part-time.

Scandalul de ieri, unul reprobabil de altfel, în esență a avut și un sâmbure de adevăr. Are un adevăr la bază, dacă ținem cont de împovărarea pusă de guvern pe umerii românilor.