Se măresc salariile angajaților din Guvern și Parlament. Cât vor primi în plus și demnitarii

Se măresc salariile angajaților din Guvern și Parlament. Cât vor primi în plus și demnitarii
Motivația din spatele proiectului este „în scopul eliminării inechităților existente în acest moment”.

Se măresc salariile angajaților din Guvern și Parlament! Anul 2022, din punct de vedere guvernamental, trăiește un adevârat paradox. Economic vorbind, suntem într-o criză fără precedent, urmată și de cea energetică, care mănâncă bani din bugetul de stat. Ca urmare, guvernul condus de Nicolae Ciucă modifică Codul Fiscal, majorând taxele și forțând companiile să renunțe la contractele part-time. Justificarea din spatele acestor modificări este lipsa banilor la buget. Dar, și aici intervine paradoxul, deși USR bloca un amendament referitor la majorările salarile bugetare, în Senatul României astăzi s-a votat majorarea salariilor tuturor angajaților din aparatul de stat, administrativ local, guvernamental și prezidențial. Cu alte cuvinte, se măresc salariile angajaților din Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament. Noul amendament la Legea-cadru nr. 153/2017 specifică și cât vor primi în plus și demnitarii la salariu.

Senatul a decis astăzi majorările salariile. Se măresc salariile angajaților din Guvern și Parlament

În ultimii noi ani de zile, de la declanșarea pandemiei, România a mers pe un drum al rezistenței socio-economice. Pandemia, nu numai că a dus la falimentul multor segmente aducătoare de bani la bugetul de stat, dar a dat peste cap orice previziune de creștere economică.

Guvernanții, indiferent care au fost aceia în acești doi ani, au aclamat creșteri economice fără precedent, când realitatea arată o scădere dramatică a puterii de cumpărare și o devalorizare galopantă a monedei naționale.

În același timp, bazându-se pe fondurile promise de UE prin PNRR, actuala coaliție de guvernare a anunțat reforme economice, fiscale și sociale. Cele sociale, de la voucherele, compensări la carburanți și facturile la curent, au secat izvorul banilor publici.

Realizând acest aspect, modificau Codul Fiscal, împovărând peste măsură românii cu contracte part-time. Efectul a fost că „între 1 Iulie și 1 Septembrie 2022, au dispărut 187.000 de contracte de muncă cu normă parțială și au apărut 110.000 de contracte cu normă întreagă. S-au pierdut deci cel puțin 77.000 de locuri de muncă, a unora dintre cei mai prost plătiți oameni.”, conform deeclarațiilor USR-istului Cristian Seidler.

Deși fără bani, guvernul a inaintat în Parlament un amendament prin care se dorea majorarea salariilor angajaților din aparatul de stat, administrativ local, guvernamental și prezidențial. USR imediat ataca amendamentele la Curtea Constituțională, iar astăzi primea și decizia.

Dar tot astăzi, în Parlament, PNL și PSD a votat amendamentul de majorări salariile, aduse la Legea-cadru nr. 153/2017. Cu alte cuvinte, președintele, premierul, miniștrii și toți ceilalți angajați bugetari (prefecți, primari locali, etc), vor avea salariile majorate. Motivația din spatele proiectului este „în scopul eliminării inechităților existente în acest moment”.

S-a stabilit cât vor primi în plus și demnitarii la salariu

Astrăzi, în plenul Senatului României a fost votat amendamentul la Legea-cadru nr. 153/2017, care stabilește cât vor primi în plus și demnitarii la salariu, după cum urmează:

„Începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit de lege pentru anul 2021”.

Mai pe înțelesul tuturor, de la președinte, prim-ministru, și până la primarul local, vor avea salariile majorate cu cel puțin 25%. Același lucru se va întâmpla și cu sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic și Administrației Prezidențiale”, conform deputatului Cristian Seidler, preluat de Profit.ro.