Mulți dintre români se codesc să scoată bani de la bancomate ale băncilor la care nu sunt clienți. Au dreptate să se codească pentru că aprope toate băncile taxează acest gen de tranzacții. Câţi bani îţi iau băncile din România dacă scoţi bani de la alte bancomate. Taxa cea mai mare o are Raiffeisen Bank. Care este banca care nu percepe niciun fel de comision.
Retragerea de bani de la bancomatele altor bănci se taxează cu sume care încep de la câțiva lei și pot ajunge până la câteva zeci de lei, în funcție de suma retrasă.
CEC Bank este singura bancă din top 10 România care nu percepe comision atunci când faci o retragere de banii având carduri la alte bănci.
În rest, celelalte bănci nu se sfiesc să îți ia banii dacă vrei să îți scoți banii de la un ATM „rival”. Cel mai mare comision ajunge la 1,5% din suma pe care o retragi.
Spre exemplu, dacă ai cont la Banca Transilvania (BT), cel mai mare creditor din țară și vrei să retragi banii de la bancomatele altor bănci, te va costa 2,5 lei + 0,5% din suma retrasă. Astfel, dacă se presupune că retragi 200 de lei, comisionul se va calcula în felul următor: 2,5 lei (comision fix) + 1 leu, care reprezintă 0,5% din suma retrasă, adică 3,5 lei.
BCR, cea de-a doua cea mai mare bancă din țara noastră, are un comision mai mare, de 1%, însă impune și un prag minim, de 15 lei.
Astfel, dacă retragi 200 de lei, comisionul fără pragul minim de 15 lei ar fi 2 lei, însă va trebui să plătești de fapt 15 lei, adică de patru ori mai mult față de cât ar fi luat BT. Ca să depășești pragul minim al BCR la retragerile de la ATM-urile altor bănci, trebuie să scoți o sumă de peste 1.500 de lei.
BRD, al treilea cea mai mare bancă din țară, ne taxează cu șapte lei + 1% din suma pe care o scoți de la un bancomat din afara lanțului propriu de bancomate. Adică, pentru 200 de lei scoși, vei fi taxat cu nouă lei (șapte lei comision fix + doi lei comisionul procentual).
Cel mai mare comision îl are Raiffeisen Bank, care percepe 1,5% din suma pe care vrei să o scoți de la ATM-urile sale.
Însă dacă vorbim de sume moderate, de câteva sute de lei, acest comision este depășit de cele care impun, în afară de comisionul procentual, și praguri minime (BCR, UniCredit) sau și o sumă fixă (Banca Transilvania, BRD, ING etc.).