17 mai 2023 | 13:18

Câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună. A pus dovada pe internet, e de necrezut

Social
Câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună. A pus dovada pe internet, e de necrezut
„Vreți în Germania și nu știți care este prețul”

Pentru mulți români, mai ales după 1990, deschiderea granițelor a însemnat, posibil, un trai mai bun, dar într-o altă țară. Mulți au preferat Italia sau Marea Britanie, aici fiind și cele mai mari comunități. Alții, unii chiar cu origini bine înrădăcinate, au luat drumul spre Germania. De altfel multe sate în care locuiau sași au rămas aproape pustii, după plecarea acestora spre această țară. Dar, deși economia germană s-a dovedit a fi una puternică, nu puțini sunt aceia care nu știu câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună. Despre asta scriem azi, așa că, dacă te interesează, citește mai departe și află aceste detalii.

Câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună

După terminarea celui De-al Doilea Război Mondial, Aliații aveau să impune reguli draconice industriei și economiei germane, iar după împărțirea în cele două state, RDG și RFG, partea occidentală avea să intre sub „Planul Marshall” de reconstrucție economică, primind miliarde de dolari în acest sens.

În toți acești ani, statul german a reușit să se redreseze, vorbind de cel occidental, iar după Căderea Zidului Berlinului, în 1989, și după unificarea celor două state, Germania unită avea să înflorească economic, devenind una din cele mai importante economii europene.

Asta a însemnat că mulți din românii de origine germană, și nu numai, să ia calea Germaniei și să se stabilească aici, cu tot cu familii, și să se integreze în societatea statului german. Dar, puțini sunt aceia care știu, de fapt, câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună, în actualul context de criză, deși economia Germaniei nu pre a fi atât de afectată, dar asta este doar o aparență. Motivul acestei aparențe a fost și este în continuare, ieșirea Marii Britanii din UE, a doua mare economie europeană care, alături de cea germană, susținea în proporție de 80% întreg PIB-ul UE.

Vezi și: Cât câștigă pe oră un muncitor român din Germania, față de unul din România. Efectiv, stai cu bagajul făcut la ușă să pleci

Dar, revenind la câți bani cheltuiește un român din Germania în fiecare lună, a fost publicată recent pe internet informația, chiar de un român stabilit acolo și care muncește ca orice alt cetățean, cu acte în regulă, în mod oficial. Românul în cauză, care a menționat că stă cu chirie, a decis să le arate românilor de acasă cam care sunt cheltuielile sale lunare, publicând un filmuleț pe TikTok.

Românul, care are o familie de patru persoane, scoate lunar din buzunar aproximativ 3.000 de euro, mare parte din bani ducându-se pe școala copiilor, chirie, utilități, mașinile din dotare și pe impozite, punând la dispziția utilizatorilor și o listă completă cu aceste cheltuieli, conform stiridiaspora.ro, după cum urmează:

„Vreți în Germania și nu știți care este prețul? Aici vă prezint situația mea actuală financiară, ce cheltuieli am:

  • Chirie – 800 de euro
  • Întreținere – 260 euro la patru persoane
  • Curent – 150 de euro
  • Gaz – 130 de euro
  • Internet – 30 de euro
  • Asigurare casă – 12 euro
  • Radio, TV – 17 euro
  • Abonament telefon – 100 euro
  • Amazon Prime – 8 euro
  • Netflix – 8 euro
  • Abonament telefon – 4 persoane – 100 euro
  • Asigurare avocat – 35 euro
  • Asigurare copii + accident muncă – 22 euro

Un total de 1590 de euro pe lună.

După care, trecem la mașini două, 647 euro pe lună. Apoi avem școală, plus asigurare, plus activități sportive copii, adică 405 euro.

Mai avem abonament bus, 15 euro și întreținere cont bancă, 15 euro.

În total avem 2642 de euro. Plus mâncare 1.000 de euro. În total avem 3642 euro, doar ce e necesar”, spune românul în clipul postat pe TikTok.

După publicare postării, cum era de așteptat, au apărut și cei sceptici, care au combătut cele enunțate de românul nostru, unii accentuând faptul că „aceste cheltuieli depind mult de zona unde stai ( și cat de mare este orașul)”, iar alții, care regretă, spun că „Am stat 20 de ani acolo. Mai bine în România”.

Vezi și: Ce a găsit un turist american când a venit în România: ‘În Franța și Germania erau gândaci’

Istoria românilor de origine germană

Pentru a putea vorbi de românii de origine germană, sașii, care au decis să plece de pe aceste meleaguri spre țara de origine a strămișolor lor, trbuie să reamintim că emigrarea germanilor în țările din estul și sud-estul Europei are o istorie îndelungată. Ea datează în parte din Evul Mediu.

Spre deosebire de emigranții din America de Nord și de Sud, care s-au integrat rapid în noua lor patrie, germanii din Est formau adesea „colonii” în care doreau să trăiască în continuare ca germani. Numărul descendenților acestor persoane care trăiesc în afara Germaniei este estimat la aproximativ patru milioane, parte dintre aceștia fiind regăsiți în zona de vest a României, în Transilvania. În acest context, mai trebuie amintit că istoria populației de etnie germană din România datează de la mijlocul secolului al XII-lea.

Pe atunci, regele maghiar Geysa al II-lea a dispus ca coloniști germani de pe malul stâng al Rinului să se mute aici. Intenția sa era de a introduce noi metode de producție agricolă și cultura central-europeană. Acești coloniști aveau să se stabilească în Arcul Carpatic, în regiunea Transilvaniei.

Ulterior, în secolul al XVIII-lea, conducătorii habsburgici, în special împărăteasa Maria Tereza, au atras coloniști germani, în principal din sud-vestul Germaniei, să se stabilească în Banat. Coloniștii au transformat zona în mare parte mlăștinoasă în terenuri agricole fertile.

Vezi și: Oraşul din România considerat o bijuterie a saşilor. Toţi merg în Sibiu, Braşov sau Cluj fără să aibă habar de el

După 1918, Banatul este împărțit între România, Iugoslavia și Ungaria, astfel că germanii care trăiesc acolo aparțin de trei state. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, coloniștii germani, care proveneau în principal din Suabia Superioară, se stabilesc în județul Sătmar.

În același secol, alți germani se stabilesc, de exemplu, în Bucovina și Basarabia. De-a lungul secolelor, germanii din România și-au păstrat cultura și limba germană, parțial influențată de dialectele din regiunile lor de origine.

Chiar și în perioada dintre cele două războaie mondiale nu există încercări de românizare a germanilor. Cu toate acestea, ei suferă totuși de dezavantaje și au avut o poziție economică și socială puternică până în 1945, ceea ce le-a permis să se bucure și de o viață culturală intensă.

Vezi și: Cel mai frumos sat din România. Toţi cred că e Viscri, dar nu e deloc aşa. Foto

Exodul românilor de origine germană și satele rămase pusii, după 1990

După 1990, ca urmare a schimbării de regim și deschiderii României către Occident, româno-germanii, aproximativ 60% din cei aproximativ 180.000 care mai locuiau în România la acea dată, se mută în Germania în decurs de un an. Germanii rămași suferă din ce în ce mai mult de singurătate, deoarece rudele și prietenii au plecat din țară.

Vezi și: Castelele din România unde poți să te cazezi. Sunt de o frumusețe rară!

Iar, după ce la 1 ianuarie 2007, România devine membră a Uniunii Europene, lucrurile se schimbă și mai mult din acest punct de vedere, parte din ce rămași în România luând decizia de a pleca spre Germania, în unele cazuri lăsând sate întregi pustii.

Conform unui articol publicat de DW, după ultiml recensământ oficial, din 2011, în România mai existau mici comunități de sași, aproximativ 36.042 de etnici germani, din numărul total al celor care luau decizia de a pleca spre Germania.

Parteneri
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de influenceri
Redactia.ro
Din ce țară este, de fapt, patronul TikTok, platforma unde Călin Georgescu s-a promovat intens. Care este unul din primele clipuri cu care i-a cucerit pe români
Click.ro
O explicație despre victoria lui Călin Georgescu. Valentin Naumescu, despre „votul revanșard și campania pe TikTok”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai mari
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Mediaflux
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Shtiu.ro