28 apr. 2023 | 15:10

Cât câștigă pe oră un muncitor român din Germania, față de unul din România. Efectiv, stai cu bagajul făcut la ușă să pleci

News
Cât câștigă pe oră un muncitor român din Germania, față de unul din România. Efectiv, stai cu bagajul făcut la ușă să pleci
Munitori români, pe șantiere

Salariul minim în România este rușinos, în special, dacă îl aliniem la cele din Europa, însă mulți angajați nu își pot permite luxul de a pleca să muncească afară. Cu toate greutățile care intervin, numărul românilor care aleg calea străinătății este în creștere, iar acest lucru este datorat salariilor duble sau chiar și triple pe care le câștigă. Află cât câștigă un muncitor în Germania pe o oră lucrată, diferența este usturătoare!

Germania, țara care își răsplătește pe măsură angajații

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, costurile alocate forței de muncă din Germania ocupă locul al șaptelea dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, astfel că, angajatorii din sectoarele de producție și servicii au fost extrem de generoși când vine vorba de plata pe oră.

Spre deosebire de țara noastră, unde plata pe oră a unui angajat cu salariu minim pe economie este de 18,145 lei pe oră, în Germania, angajatorii din domeniile menționate oferă 39,50 euro, o plată cu aproximativ 30% mai mare decât media UE, care este de 30,50 euro.

Față de media UE de 30,50 euro, angajatorii germani au plătit în medie 44,00 euro, în 2022, pentru o oră lucrată în acest sector al economiei. Astfel, costurile alocate forței de muncă din Germania se situează pe locul patru ca marime în comparație cu alte state UE.

Așadar, cine a lucrat în industria germană, a primit cu 44% mai mult decât media UE, care este de 30,50 euro. Când vine vorba de serviiciile de piață, un angajat din Germania a primit 38,00 euro pe ora lucrată, ceea ce înseamnă că a primit cu 26% peste media UE. Printre țările care au cea mai mare plată pe oră se află Luxemburg, cu 50,70 euro, fiind urmată de Danemarca, Belgia, Franta, Olanda și Suedia.

Ce țări au înregistrat creșteri ale salariilor în ultimul an

Spre deosebire de anul anterior, cele mai mari creșteri alocate forței de muncă au fost înregistrate în Bulgaria, (+15,5%), Lituania (+12,9%) și România (+11,8%), comparative cu media UE care a fost de 5,2%.

În România, costurile medii cu forța de muncă pe oră au costat 9,5 euro, de patru ori mai puțin decât în Germania. Deși mulți români sunt tentați să plece din România pentru a lucra în străinătate pe bani mai mulți, dorul de casă și de familie, precum și necunoașterea unei limbi străine se regăsesc printre motivele principale pentru care mulți evită sau amână plecarea.

Mai mult, din cauza inflației înregistrate în ultimul an, coaliția de guvernare din Germania a aprobat un nou pachet de ajutor, prin intermediul căruia aproape toți angajații vor primi un bonus de inflație de până la 3.000 de euro. De menționat este faptul că, pentru a primi acest ajutor, angajatul trebuie să lucreze cu forme legale.
Deși mulâi angajatori o oferă, prima de inflație nu este obligatorie, iar cei care nu primesc acest bonus, pot primi beneficii care constau în materiale neimpozitate, (inclusiv bunuri și servicii) cu o valoare totală de până la 600 euro.

 

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Călătoria în timp, o mare enigmă. Cum poate deveni realitate
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro