Câți bani câștigă un preot în România. Salariul uriaș încasat de Patriarh

Salariile din Biserica Ortodoxă Română au crescut foarte mult. Veniturile preoților și a personalului bisericesc sunt rotunjite și de donațiile către Biserică.

Ce salariu are un preot în România

Anul acesta, Legea salarizării unitare a crescut salariile pentru personalul clerical.  Forma actualizată pe 2021-2022 a Legii Cultelor 153/2017 indică faptul că un preot gradul 1 cu studii superioare va avea un salariu de bază (salariu minim brut) de 4.000 de lei pe lună, un preot gradul 2 va primi 3.900 de lei, un preot definitiv – 3.850 de lei iar un debutant – 3.700 lei.

Pentru studii medii, grila de salarizare este ușor redusă: un preot gradul I ia 3.700lei, un preot definitiv primește 3.650 lei iar un debutant se va mulțumi cu doar 3.550 lei. Fiecare funcție din cadrul BOR este renumerată diferit, astfel că reprezentanții Bisericii cu funcții înalte pot câștiga și peste 8.000 de lei lunar. Un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei.

În România sunt peste 15.000 de preoți, diaconi, pastori, etc, din care aproape 11.000 au studii superioare. Statutul și veniturile lor sunt asimilate celor ale profesorilor (cu studii superioare, definitiv, învățător, educator, etc).

Cât câștigă Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel câștigă în jur de 24.000 de lei pe lună. O creștere imensă, dacă ne gândim că în urmă cu doar doi ani el primea 16.000 de lei.

Arhiepiscopul major, mitropoliții ortodocși și catolici sunt salarizați precum secretarii și chestorii Senatului și a Camerei Deputaților (20.000 de lei). Arhiepiscopii și șefii de cult sunt considerați miniștri și se aleg cu peste 15.000 de lei lunar. De asemenea, episcopii sunt asimilați funcției de parlamentari și câștigă lunar între 11.000 și 14.000 de lei.

„Bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni. El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc.

Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a declarat el în urmă cu câțiva ani.

Guvernul a tăiat aproape 89% din banii pentru construirea și restaurarea lăcașelor de cult

Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020. Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI