24 feb. 2023 | 16:03

Câți bani a câștigat Raiffeisen Bank în România în 2022. Profitul este colosal

Economic
Câți bani a câștigat Raiffeisen Bank în România în 2022. Profitul este colosal
De 22 de ani, Raiffeisen Bank România

Una din marile bănci comerciale din România, Raiffeisen Bank, alături de alte două instituții financiar-bancare, a intrat în atenția opiniei publice, fiind printre companiile cu capital austriac sabotate, într-un fel sau altul de români, ca urmare a votului dat de Austria pentru aderarea la spațiul Schengen. Dar, cu mult înainte de a se întâmpla asta, Raiffeisen Bank a avut și are în continuare profituri imense pe piața bancară românească, ceea ce o face una din cele mai puternice bănci comerciale de pe piață.

De 22 de ani, Raiffeisen Bank România

În urmă cu 22 de ani, gigantul financiar Raiffeisen Bank deschidea prima sa sucursală în România, iar de atunci și până astăzi, banca a devenit un competitor important pe piața de profil, iar ca mărturie stau profiturile înregistrate de Raiffeisen Bank în România în toți acești 22 de ani.

Suntem deja în 2023, și așa cum se obișnuiește, gigantul și-a publicat datele de profit pe anul trecut, iar acestea relevă faptul că în rezultate preliminare pentru 2022 este înregistrat un profit consolidat de 3,6 miliarde de euro, determinat de creșterea semnificativă a veniturilor de bază, mai spun reprezentații băncii. Cel mai recent raport Raiffeisen Research CEE Banking Report confirmă unele tendințe destul de așteptate, dar analiza detaliată a piețelor bancare relevă, de asemenea, unele evoluții puțin observate.

„În principiu, evoluțiile din regiunea ECE sunt foarte ambivalente. Piața bancară rusă, în ansamblu, ar putea suferi o pierdere record forțată în 2022, în timp ce piețele bancare din Europa Centrală și de Sud-Est ar trebui să revină la profitabilitatea solidă din perioada de dinainte de COVID și de izbucnirea războiului, cu o rentabilitate a capitalului propriu de 12-14% în 2022.

La evoluția pozitivă a profitului regional în sectoarele bancare locale a contribuit inevitabila și imperativul normalizării drastice a politicii monetare în Europa Centrală și de Sud-Est. Rata medie a dobânzii cheie în țările cu o politică monetară activă este în prezent de peste 9%. Acestea sunt niveluri ca în perioada de boom din Europa de Est, înainte de criza financiară globală”, spune Gunter Deuber, economist-șef la Raiffeisen Research.

Vezi și: Profit istoric pentru băncile din România în 2022. Câți bani au câștigat după modificările ROBOR și IRCC

S-a aflat câți bani a câștigat Raiffeisen Bank în România în 2022

Conform unui raport publicat recent de Raiffeisen Bank România în 2022, se arată care sunt profiturie nete ale băncii, în care este precizat faptul că „Raiffeisen Bank a obținut o performanță financiară foarte bună în primul semestru din 2022, cu un profit net de 602 milioane de lei, în creștere cu peste 50% față de primul semestru al anului precedent, pe baza unei creșteri puternice a creditelor și a unui profil de risc îmbunătățit.”

Vzi și: Câți bani au câștigat băncile din România în 2021. Profit record, în ciuda pandemiei

Raportul face referire și la numărul total de credite contractate de Raiffeisen Bank în România în 2022 și valoarea acestora, cifrele spunând că „ Stocul de credite, de peste 37,4 miliarde RON, a obținut un avans semnificativ, de aproximativ 25% față de S1 2021, susținut de o evoluție excelentă a creditării, în mare parte pentru clienții Corporate, al căror portofoliu de credite a crescut cu 46% față de anul anterior, într-un context de piață în care companiile au nevoi de finanțare sporite atât pentru a asigura capitalul de lucru, cât și pentru a demara investiții.”

Pe segementul de IMM-uri, Raiffeisen Bank în România în 2022 a crescut cu 13%, și că „Din ce în ce mai mulți clienți ai băncii locuiesc în case eficiente din punct de vedere energetic. În prima jumătate a anului 2022, creditele din cadrul programului Ipoteca Verde categoria a ajuns la o pondere de 41% din volumele de credite garantate cu ipotecă.”

În același raport se mai arată că din luna martie, Raiffeisen Bank a decis majorarea treptată a dobânzilor la produsele de economisire în lei, și ca urmare a creșterii ROBOR și IRCC. În cazul băncii austriece, creșterea a fost de până „la un maxim de 7% pe an, pentru depozitele în lei, timp de doi ani”.

Pe partea creditelor prin intermediul aplicațiilor existente, Raiffeisen Bank în România în 2022 a reușit noi performanțe, iar raportul face referiri la „Produse de economisire pentru persoane fizice sunt disponibile exclusiv prin intermediul aplicațiilor digitale – Raiffeisen Smart Mobile și Raiffeisen Online. Depozitele clienților au atins pragul de 48,8 miliarde de lei la 30 iunie 2022, un creștere de 11% față de S1 2021.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro