16 mai 2019 | 15:44

Piscină, pe acoperișul catedralei Notre-Dame. Cum au reacționat francezii

Știri generale
Piscină, pe acoperișul catedralei Notre-Dame. Cum au reacționat francezii

Catedrala Notre-Dame din Paris, ce a mai rămas din ea, a ajuns subiect de dispută și de glume pentru francezi. Mai nou, unele planuri de restaurare a edificiului implică și plasarea unei piscine pe acoperișul acesteia. Francezii au reacționat destul de dur, evident.

E aproape de necrezut, dar incendiul care a distrus o bună parte din catedrala Notre-Dame din Paris va fi învăluit de grămezi masive de bani. Proiectul de restaurare va fi de lungă durată și extrem de costisitor, dar ar trebui să se strângă suficienți bani, mai ales din donațiile bogaților (inclusiv Gabriela Firea s-a oferit să doneze niște bani pentru refacerea edificiului).

Deputații francezi au adoptat deja o lege care reglementează procesul de restaurare a catedralei. Președintele Emmanuel Macron spune că și-ar dori ca edificiul să fie gata în vreo cinci ani. Opoziția a atras, însă, atenția asupra faptului că e un plan fantezist, mai ales că în 2024 urmează și Jocurile Olimpice de la Paris.

Piscină pe catedrala Notre-Dame

notre dame

Catedrala Notre-Dame după incendiu

Ultima găselniță care a inflamat opinia publică a francezilor se referă la un plan de restaurare al unei firme de profil din Stockholm. Aceasta a venit cu ideea amenajării unei piscine pe acoperișul catedralei. Piscina ar urma să aibă formă de cruce, așa cum este forma clădirii.

Această catedrală are o vechime de 850 de ani. La vremea la care a fost concepută, nici nu exista ideea unui astfel de spațiu, nu într-un lăcaș de cult, cel puțin.

Nici francezii nu sunt chiar atât de deschiși la nou și la elemente moderniste, iar când vine vorba de edificiile istorice, sunt foarte riguroși. Este o mentalitate care i-a caracterizat întotdeauna pe francezi, iar grandoarea Notre-Dame servește ca dovadă.

„Nu este un spa, e o catedrală„, a comentat un francez pe o rețea socială unde a fost publicată imaginea de mai sus, cu acest plan îndrăzneț. „Dumnezeule, nu e un centru de joacă, e o catedrală”, „Să o refacă așa cum era”, au mai spus alți utilizatori.

 

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Și cei mai buni șoferi dau un răspuns greșit la acest test auto. Tu știi care este ordinea mașinilor în intersecție?
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Se schimbă regulile pentru șoferi. Ce trebuie să facă pe drumurile naționale
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
TAXA de care nimeni nu scapă. Statul o mărește garantat în 2025: Sacrificii din partea tuturor
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro