Piscină, pe acoperișul catedralei Notre-Dame. Cum au reacționat francezii

Piscină, pe acoperișul catedralei Notre-Dame. Cum au reacționat francezii

Catedrala Notre-Dame din Paris, ce a mai rămas din ea, a ajuns subiect de dispută și de glume pentru francezi. Mai nou, unele planuri de restaurare a edificiului implică și plasarea unei piscine pe acoperișul acesteia. Francezii au reacționat destul de dur, evident.

E aproape de necrezut, dar incendiul care a distrus o bună parte din catedrala Notre-Dame din Paris va fi învăluit de grămezi masive de bani. Proiectul de restaurare va fi de lungă durată și extrem de costisitor, dar ar trebui să se strângă suficienți bani, mai ales din donațiile bogaților (inclusiv Gabriela Firea s-a oferit să doneze niște bani pentru refacerea edificiului).

Deputații francezi au adoptat deja o lege care reglementează procesul de restaurare a catedralei. Președintele Emmanuel Macron spune că și-ar dori ca edificiul să fie gata în vreo cinci ani. Opoziția a atras, însă, atenția asupra faptului că e un plan fantezist, mai ales că în 2024 urmează și Jocurile Olimpice de la Paris.

Piscină pe catedrala Notre-Dame

notre dame
Catedrala Notre-Dame după incendiu

Ultima găselniță care a inflamat opinia publică a francezilor se referă la un plan de restaurare al unei firme de profil din Stockholm. Aceasta a venit cu ideea amenajării unei piscine pe acoperișul catedralei. Piscina ar urma să aibă formă de cruce, așa cum este forma clădirii.

Această catedrală are o vechime de 850 de ani. La vremea la care a fost concepută, nici nu exista ideea unui astfel de spațiu, nu într-un lăcaș de cult, cel puțin.

Nici francezii nu sunt chiar atât de deschiși la nou și la elemente moderniste, iar când vine vorba de edificiile istorice, sunt foarte riguroși. Este o mentalitate care i-a caracterizat întotdeauna pe francezi, iar grandoarea Notre-Dame servește ca dovadă.

„Nu este un spa, e o catedrală„, a comentat un francez pe o rețea socială unde a fost publicată imaginea de mai sus, cu acest plan îndrăzneț. „Dumnezeule, nu e un centru de joacă, e o catedrală”, „Să o refacă așa cum era”, au mai spus alți utilizatori.

 

Sursa: The Guardian