Incendiul de la Notre-Dame, bilanț: ce a pierdut omenirea în flăcările din Paris

Incendiul de la Notre-Dame, bilanț: ce a pierdut omenirea în flăcările din Paris
Președintele Franței vrea să restaureze Catedrala Notre-Dame

Un incendiu puternic a izbucnit, luni seara, la Catedrala Notre-Dame din Paris. Peste 400 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului și pentru limitarea pagubelor materiale. Acoperișul clădirii și una dintre turle s-au prăbușit. În cursul zilei de marți, experții vor face un bilanț al pagubelor, dar după o evaluare la prima vedere spun că artefactele au fost salvate.

O noapte întreagă s-au luptat pompierii francezi cu flăcările care au cuprins Catedrala Notre-Dame. Incendiul a fost stins abia spre dimineață, iar unul dintre cei care au intervenit a fost rănit. Imaginile surprinse pe camerele video par scene apocaliptice, mai ales în momentul în care turla care ajunge la o înălțime de 93 de metri se prăbușește, iar în cădere focul se întețește și mai tare.

Cauzele producerii incendiului sunt deocamdată necunoscute. Anchetatorii cred că a fost vorba despre un accident, în condițiile în care catedrala se află în renovare, dar nu exclud nici varianta unei mâini ciminale. Toată lumea s-a gândit la ce e mai rău în momentul în care flăcările mistuiau acoperișul clădirii. Din fericire, nimeni nu și-a pierdut viața și s-au înregistrat doar pagube materiale.

Catedrala Notre-Dame va fi restaurată după incendiu

Vestea bună a venit de la pompierii care au acționat la stingerea incendiului izbucnit la Catedrala Notre-Dame, care au anunțat că structura edificiului a fost salvată în întregime și că două treimi din acoperiș au fost distruse de foc. Între timp, au apărut fotografii din interiorul clădirii, în care se vede gaura imensă rămasă după prăbușirea turlei. În mod miraculos, altarul și crucea au rămas intacte.

După ce a văzut locul, Philippe Villeneuve, arhitect-șef pentru monumente istorice, a declarat că mare parte din „comoară” a fost salvată. Au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic. Marți, se va face un inventar al picturilor capelelor care ar putea fi afectate de fum și de apă și se va stabili ce pagube au fost produse de flăcări la Notre-Dame.

Pagubele sunt limitate și de faptul că mai multe statui din bronz au fost demontate zilele trecute de pe fleşa care a fost distrusă de foc. În plus, nici cele două turnuri emblematice nu au fost afectate de flăcări.

Președintele Franței a anunțat deja că va organiza o strângere de fonduri la nivel internațional pentru a restaura Catedrala de la Notre-Dame. „Vom reconstrui Notre-Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a declarat Emmanuel Macron.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI