Câte zile vor să se mai întoarcă angajații la birouri după pandemia de COVID. Mulți amenință cu demisia

Câte zile vor să se mai întoarcă angajații la birouri după pandemia de COVID. Mulți amenință cu demisia

Cea mai mare parte dintre angajații intervievați într-un studiu realizat de Advanced Workplace Associates (AWA) declară că nu vor să se mai întoarcă zilnic la birouri după ce pandemia de COVID-19 se va fi terminat, preferând să își dea demisia în cazul în care vor fi constrânși. Doar 3% își doresc să se reîntoarcă la locul de muncă, la programul pre-pandemic, cu prezență fizică în birouri timp de cinci zile pe săptămână. Mai multe dete interesante, în continuare.

Angajații nu vor să se mai întoarcă la birouri 5 zile pe săptămână

Un studiu realizat de Advanced Workplace Associates (AWA) relevă că cei mai mulți dintre angajații intervievați la nivel mondial nu vor să se mai întoarcă zilnic la brirou, amenințând cu demisia în cazul în care vor fi constrânși.

Doar 3% dintre angajații care obișnuiau să se deplaseze zilnic la birou („white collars“ – „gulerele albe“, n.r.) iau în calcul reîntoarcerea la programul pre-pandemic, de cinci zile pe săptămână cu prezență fizică la locul de muncă.

Compania a avertizat în raport că angajații sunt dispuși chiar să își dea demisia în contextul în care șefii i-ar obliga să se întoarcă la birou cu normă întreagă.

86% dintre cei 10.000 de angajați la nivel global, din domenii precum finanţe, tehnologie şi energie, care au participat la studiu au declarat că își doresc să lucreze de acasă cel puțin două zile pe săptămână. Realizatorul studiului mai notează și că nu există vreo diferențiere pe grupe de vârstă sub acest aspect.

Citește și: Schimbarea uriaşă anunţată de BRD. Angajaţii nu mai revin la munca de cinci zile de la birou

Amenință cu demisia dacă sunt constrânși

Zilele preferate de mers la birou cu prezenţă fizică au sunt marţea, miercurea şi joia, conturându-se tot mai mult perspectiva unor birouri goale în celelalte zile ale săptămânii.

Un număr semnificativ de bănci s-au pregătit deja pentru un sistem de lucru flexibil, cei doi ani pandemici reprezentând o bună repetiție pentru implementarea acestui sistem pe termen lung. În prezent, Citigroup, HSBC şi NatWest Group permit munca hibridă pentru o bună parte dintre angajații lor din birouri.

„Angajaţii au văzut că flexibilitatea programului chiar funcţionează, iar şefii care nu sunt sensibili la nevoile angajaţilor lor vor avea de suferit în consecinţă“, a declarat Andrew Mawson, directorul general al AWA.