Varza murată este printre favoritele iernii, așa că nu e de mirare că mulți români pun la murat varză, fie pentru sarmale, fie pentru varză călită su să le consume ca murături. Dar câte zile se vântură varza ca să nu facă floare? Acesta este un secret bine păstrat și dacă nu îl respecți, toată munca va fi fost în zadar.
Varza murată este nelipsită din orice casă, mai ales pe timp de iarnă. Ea se pune la murat toamna, ca să aibă timp să fermenteze. Apoi, poate fi folosită la sarmale, varză murată sau ca atare cu carne prăjită, friptură sau alt fel de mâncare.
Citește și: Cum se pune saramura în butoiul cu varză murată. Aşa va rămâne tare până la primăvară, nu se va acri
Folosește varză proaspătă și sănătoasă. Îndepărtează frunzele exterioare și spală bine varza. Poți alege să tai varza în sferturi sau să o lași întreagă, în funcție de preferințe.
Presară sare între straturile de varză. Sarea va ajuta la extragerea apei din varză și la începerea procesului de fermentare. Poți adăuga și alte condimente, cum ar fi boabe de ienibahar, mărar, usturoi sau chiar foi de dafin pentru a adăuga arome.
Acoperă varza cu un obiect greu sau pune o greutate peste ea pentru a asigura o presare uniformă.
Lasă varza la temperatura camerei pentru a începe procesul de fermentare. Durata poate varia în funcție de preferințe, dar de obicei, un interval de 1-4 săptămâni este suficient.
Verifică varza periodic. Asigură-te că se află sub saramură și nu expusă la aer. Poți gusta varza în timpul procesului de fermentare.
După ce ai pus varza la murat, trebuie să începi procesul de vânturare. Asta va preveni ca varza să facă mucegai sau floare cum se spune în popor.
Te-ar putea interesa și: Reţetă de varză murată de peste 100 de ani. De ce să pui nuci verzi în butoi
Vei avea nevoie de un furtun care să atingă fundul butoiului sau borcanului și să iasă printre verze.
Se suflă aer în zeama de varză prin furtun cam cinci minute în fiecare zi. Trebuie să faci asta aproximativ 10-14 zile, astfel încât apa cu sarea să se amestece bine să să pătrundă foile de varză ca să nu prindă floare.
După aceste două săptămâni, butoiul poate fi acoperit cu capac și trebuie pus într-un loc întunecat și răcoros.
După o lună vei putea să guști din varza murată, să faci sarmale sau varză călită.
Varza murată poate fi folosită în diverse feluri în bucătărie și poate adăuga o notă delicioasă și sărată multor mâncăruri. Iată câteva idei despre cum poți folosi varza murată:
Folosește varza murată pentru a face sarmale tradiționale sau de post. Poți prepara umplutura după preferințe.
Folosește zeama de la varză murată pentru a săra și acri ciorbele. Va avea o aromă distinctă și foarte bună.
Taie varza murată și presară ulei și piper pentru a o servi alături de o friptură. Poți să o folosești și ca garnitură pentru platouri cu aperitive sau pește afumat.
Mănâncă varză murată cu mâncare de cartofi, cu tocănițe sau fasole cu cârnați.