Orezul este un ingredient incredibil de versatil, care se „asortează” bine cu aproape orice tip de preparat. Oricât de bine ar fi depozitat, iată că există anumite lucruri pe care trebuie să le știi, înainte de a arunca preparatul la gunoi. Cum verifici dacă mai este proaspăt sau nu.
Indiferent dacă ați pregătit acum cina sau a mai rămas orez de la mâncarea de ieri, există o șansă mică ca preparatul care a stat în frigider câteva zile să vă provoace toxiinfecții alimentare. Specialiștii sunt de părere că trebuie să arunci orezul, dacă l-ai ținut mai mult de trei zile la refrigerat.
Doriți să gătiți o oală mare de orez din care să puteți mânca tu și restul familiei toată săptămâna? Ei bine, experții de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie vă sfătuuiesc să nu consumați orezul reîncălzit.
Motivul ar fi extrem de simplu. Conform cercetătorilor de la NHS, toate soiurile de orez negătit pot conține spori de Bacillus cereus, un microb ce poate provoca boli gastrointestinale și alte tulburări ale sistemului digestiv.
Publicația Cook’s Illustrated susține că apa clocotită ar revigora sporii, care se pot transforma în bacterii pe măsură ce orezul se răcește.
Citește și De ce să nu mai ții legumele în pungi de plastic în frigider. Greșeala uriașă a gospodinelor
Riscul apare atunci când orezul este descoperit pentru mai mult de o oră, timp în care se pot multiplica sporii bacteriilor. Dacă nu consumi imediat orezul, pot apărea probleme în momentul în care vei mânca preparatele pe bază de orez care a stat la temperatura camerei timp de câteva ore sau chiar în frigider.
Conform Food Network, orezul trebuie aruncat dacă a stat, descoperit, mai mult de două ore la temperatura camerei sau a fost depozitat la valori termice mai ridicate, precum 32 de grade Celsius.
Pentru a preveni apariția unor toxiinfecții alimentare, experții în arta culinară vă recomandă să depozitați orezul în frigider, pentru maximum trei zile, sau să-l țineți în cămară, la o temperatură care să nu depășească 21 de grade Celsius.
Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu puneți un recipient fierbinte cu alimente în frigider, deoarece asta poate crește temperatura altor alimente și poate duce la creșterea bacteriilor și acolo.
Citește și Alimentele care nu îngrașă deloc. Le poți consuma oricând, chiar și seara