31 oct. 2023 | 14:19

Câte note trebuie să aibă elevii până la finalul modulului 2. Ce se întâmplă cu cei care nu au note

Sfaturi pentru grădinari
Câte note trebuie să aibă elevii până la finalul modulului 2. Ce se întâmplă cu cei care nu au note
Ce trebuie să știe profesorii

Anul școlar 2023-2024 a adus cu el noi reguli și standarde în ceea ce privește evaluarea și notarea elevilor din învățământul preuniversitar din România. Ministerul Educației a emis o adresă în data de 4 septembrie 2023, care a stabilit clar câte note trebuie să aibă elevii până la finalul modulului 2, care se încheie la sfârșitul lunii decembrie. Cu toate acestea, există aspecte importante de luat în considerare și unele controverse legate de aceste prevederi.

Ce spune adresa Ministerului Educației

Primul modul de cursuri s-a încheiat vineri, 27 octombrie, conform structurii anului școlar 2023-2024. Al doilea modul începe pe 6 noiembrie și va dura 7 săptămâni. Între cele două module există o vacanță de o săptămână pentru elevi.

Vezi și: Veste bună pentru elevii din România. Când vor lua 16 săptămâni de vacanță

Conform adresei Ministerului Educației, până la finalul anului 2023, elevii trebuie să obțină un anumit număr de note la disciplinele lor de studiu. 

Regulile variază în funcție de numărul de ore pe săptămână alocate fiecărei discipline. 

„Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

La fiecare disciplină, numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ”, se arată în nota Ministerului Educației.

Câte note trebuie să aibă elevii până la finalul modulului 2

Astfel, la disciplinele cu o oră pe săptămână sau două ore pe săptămână, elevii trebuie să aibă cel puțin 2 note, dintre care una ar trebui să fie acordată în urma unei evaluări scrise. 

Vezi și: Care sunt excepțiile în noul an școlar 2023-2024

În schimb, la disciplinele cu mai mult de 2 ore pe săptămână, elevii trebuie să obțină cel puțin 3 note, iar cel puțin una dintre acestea ar trebui să provină dintr-o evaluare scrisă.

Dar Ministerul Educației nu poate să oblige profesorii privind numărul de note pe care să le pună până la finalul modului 2. Prevederea ar fi trebuit să se afle în regulamentul-cadru de funcționare a unităților de învățământ.

Ministerul Educației a emis această adresă și a stabilit aceste cerințe fără a le include în mod explicit în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. 

Acest lucru ar putea duce la interpretări și confuzii.

Un alt aspect important este legat de modul în care profesorii vor aplica aceste cerințe. În conformitate cu Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, profesorii trebuie să acorde elevilor cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână alocate respectivei discipline. 

Vezi și: Când se va afla când are loc ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”

Acest lucru poate duce la o presiune suplimentară asupra profesorilor, care trebuie să găsească modalități de a acorda un număr mai mare de note, în special la disciplinele cu mai multe ore pe săptămână.

Acordarea notelor și acordarea burselor de merit

Pe lângă aceste aspecte, noul sistem de notare are și implicații asupra acordării burselor de merit. Conform instrucțiunilor Ministerului Educației, bursele de merit pentru elevii din clasele a V-a se acordă pe baza mediei notelor obținute pe primele două module, până la vacanța de Crăciun 2023. 

Acest lucru înseamnă că elevii vor fi evaluați în conformitate cu noile reguli de notare, iar aceste note vor influența posibilitatea lor de a obține burse de merit.

Vezi și: ”Elevii plătesc din cauza adulților”. Reacția incredibilă a ministrului Sorin Cîmpeanu după închiderea școlilor

Elevii primesc aceste burse din ianuarie 2024 pe baza mediei notelor obținute pe primele două module.

„(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;”

Vezi și: Examenele orale de la Bacalaureat 2023 se vor echivala cu mediile din timpul liceului. Anunţul oficial făcut de Ligia Deca

Așadar, conform regulamentului, la finalul anului școlar, la o materie, un elev trebuie să aibă un minimum de 3 note. Adică cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
Scrisoarea dureroasă a unei foste vecine a lui Georgescu în Austria. „Îl cunosc. Renunț la cetățenie”
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
A fost mare petrecere la Craiova de ziua lui Cătălin Botezatu! Vica Blochina și Raluca Bădulescu au făcut senzație cu ținutele lor! Imaginile spun tot!
Unica.ro
Crăciun în izolare pentru aceste zodii. Nimic nu le tentează
EVZ.ro
Cristina Pucean, declarație de dragoste pentru Bogdan de la Ploiești! Imaginea cu care confirmă că formează din nou un cuplu | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a recunoscut în direct. Ce religie are și din ce familie provine
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
Planul lui Trump pentru Ucraina. Concesii teritoriale și excluderea aderării la NATO
Mediaflux
Cum s-au cunoscut Diana Bulimar și iubitul ei, Radu Dumitrache. Cei doi au planuri de nuntă și participă în noul sezon Power Couple
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine e bruneta care a detronat manelele din trending. Misha Miller, virală internațional pe TikTok cu piesa „Bam Bam”
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro