Nu a petrecut prea mult timp pe băncile școlii, însă cu toate astea, fostul șef al statului – Nicolae Ceaușescu avea un scris îngrijit și ordonat. Un document, pe care acesta l-a scris de mână la vârsta de 18 ani, a ieșit la iveală și arată care era adevărata relație a președintelui cu gramatica. Până la declarația din 1936, Ceaușescu obișnuia doar să se semneze, dacă era cazul.
Având în vedere condițiile grele din acele timpuri, Nicolae Ceaușescu nu a avut o relație prea strânsă cu studiile.
Fostul șef al statului a învățat patru ani la școala din satul natal, Scornicești, din județul Olt. Relația de scurtă durată cu școala și-a lăsat amprenta, cum era de așteptat, asupra președintelui.
Singurul document pe care Nicolae Ceaușescu l-a redactat până la data de 23 august 1944 relevă care era relația acestuia cu gramatica limbii și literaturii române.
Este vorba despre o declarație pe care fostul șef al statului a scris-o de mână, la vârsta de 18 ani, așadar în anul 1936.
În acea perioadă, el a fost nevoit să dea declarație, fiind acuzat de găsirea unor brosuri bolsevice și alte manifeste ce instigau la revolta în casa patronului său, Vladimir Tarnowski.
Documentul arată că fostul șef al statului avea un scris îngrijit și ordonat, însă la capitolul gramatică el nu stătea deloc bine.
În documentul redactat de Nicolae Ceaușescu, în luna ianuarie a anului 1936, apar destul de multe cuvinte scrie anapoda, așa cum este verbul „a eși” în loc de „a ieși”, „mam” în loc de „m-am” sau „”neam” în loc de „ne-am”. Există propoziții și cu patru greșeli gramaticale.
Dar cu toate astea, este de apreciat faptul că el nu avea mâzgălituri, avea un scris ordonat și lizibil, caligrafic. Singurele scăpări în scris sunt de ordin gramatical, care pot fi ușor observate.