Adevărata relație dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. „Nu crâcnea în fața lui. O altoia de nu se vedea!”

Adevărata relație dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. „Nu crâcnea în fața lui. O altoia de nu se vedea!”
Ai fi zis că Nicolae Ceaușescu era ținut sub papuc de nevastă, dar apropiații spun că nu era deloc așa

O mărturie a unui apropiat al cuplului de dictatori dezvăluie un aspect la care probabil că nu te-ai fi așteptat. Se pare că Nicolae Ceaușescu nu era deloc ținut sub papuc de sinistra sa nevastă. Pesemne că știa foarte bine cu cine stătea în casă și-o „educa” în stilul în care putea să înțeleagă o femeie de teapa ei, ar spune unii azi.

Afirmațiile din acest articol îi aparțin Generalului Nicolae Pleșiță, fost prim-adjunct al ministrului de Interne (1976-1978) și șef al Serviciului de Informații Externe (1980-1984), așa cum sunt redate de Historia.

Datorită poziției sale înalte pe scara ierarhică, ajunsese să-i cunoască îndeaproape pe soții Ceaușescu și cunoaște tot felul de detalii, unele mai amuzante decât altele. Despre Elena, evident, nici el n-a avut vreodată o părere bună. N-o „înghițea” nimeni pe nevasta dictatorului și cel mai rău era că avea o putere prea mare de decizie.

Soții Ceaușescu și atitudinea lor parentală față de Ion Iliescu

 Adevărata relație dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. „Nu crâcnea în fața lui. O altoia de nu se vedea!”
Nicolae Ceaușescu îl iubea pe Ion Iliescu ca pe propriul copil

Discuția cu Pleșiță pleacă de la Ion Iliescu, pe care Nicolae Ceaușescu l-a iubit ca pe propriul copil, potrivit afirmațiilor generalului. Această afecțiune se datorează recunoștinței pe care o avea față de tatăl lui Ion Iliescu, care l-a ajutat în perioada de început ai comunismului în România.

„Tată lui Iliescu a fost ilegalist. Când Ceaușescu era hăituit de Poliție și Siguranță, folosea ca gazdă casa bătrânului Iliescu. De aceea, Ceaușescu era protejat în familia lui Iliescu. Așa s-a făcut legătura mai târziu și Leana știa. Ionel (adică Ion Iliescu, n.r.) era pentru ei mai mult decât Ceaușescu față de Gheorghiu-Dej, ca atitudine parentală. Îl tratau pe Ionel ca pe copilul lor. Așa se explică și unele promovări ulterioare […]”

Leana l-a îndrăgit pe cel care avea să devină succesorul lor după Revoluție până în momentul în care Ion Iliescu s-a eschivat să aplice, ca la carte, cultul personalității pe care-l văzuse în China și în Coreea de Nord. Femeie fără carte, Elena era uimită de robotizarea chinezilor și nord-coreenilor care, în timpul vizitelor, le pregătiseră niște spectacole grandioase. Elena ar fi vrut să facă și în România o minirevoluție culturală, cum a văzut că a făcut nevasta și Mao, în China.

Elena Ceaușescu voia să aibă toți bărbații sub papuc, dar cu soțul nu-i mergea

 Adevărata relație dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. „Nu crâcnea în fața lui. O altoia de nu se vedea!”
Ceaușescu își „altoia” nevasta atunci când întrecea măsura

Generalul povestește că Iliescu era aproape hăituit de Elena. Nu mai avea răbdare să-i vadă pe românii de acasă cum i se înclină la picioare. Cum Iliescu era responsabil cu ideologia, cădea pe umerii săi responsabilitatea manipulării și…dresajului populației, cum spunea el: „Ai văzut democrație, Ionele?! Ai văzut educație?! Ai văzut democrație, Ionele?! Ai văzut cum trebuie lucrat? Tu trebuie să…!”, îl asalta Leana.

„Începuse să dea indicații prețioase încă de la Phenian. Nu mai avea răbdare să ajungă la Mangalia să transplanteze minirevoluția culturală. Erau ei trei în triunghi. Eu stăteam lângă triunghi, în preajma lui Ceaușescu. Se uită Ionel la Leana. Își împinge mâinile mai adânc în buzunare și începe să bâțâie din umăr și din piciorul drept. «Hai, tovarășe Lenuța, hai să fim serioși! Asta-i educație? Ăsta-i dresaj ordinar, tovarășa Lenuța!»”

De atunci, Leana nu l-a mai privit niciodată pe Ion Iliescu cu aceiași ochi. Simțise că avea un intelec mult superior față de ea și nu era ușor de manipulat. Nicolae Ceaușescu era singurul care o potolea.

„În tinerețe, Leana nu crâcnea în fața lui Ceaușescu. O altoia de nu se vedea. Nu-i adevărat că-l domina…. Mă dădeam așa într-o parte, să nu asist la scenele penibile.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI