Catastrofă pentru România. Când vom reveni la economia din 2019

Catastrofă pentru România. Când vom reveni la economia din 2019
Catastrofă pentru România

Matthew Sherwood, senior Europe economist, în cadrul diviziei Intelligence a revistei din Marea Britanie The Economist, a spus în cadrul unui eveniment online că în anul 2020 economia României va înregistra o scădere de 5,7%.

Când va reveni România la economia din 2019

Potrivit economistului, această scădere va fi urmată de o revenire mai înceată, o creștere de 4% a PIB în anul 2021 și o revenire la nivelul economic din 2019 undeva prin 2022.

”Ne așteptăm ca PIB-ul României să scadă cu 5,7%, o scădere mai mică decât media zonei euro, însă ne așteptăm la o creștere lentă, de 4% în 2021, iar undeva în 2022 să ajungă la nivelul PIB-ului din 2019”, a spus Matthew Sherwood.

Analistul economic a adăugat că România a intrat mai bine pregătită din punct de vedere financiar, dar are un spațiu fiscal mai mic și o capacitate instituțională ma redusă de a răspunde la criză.

”Cred că cea mai mare diferență fată de criza din 2009 a fost faptul că România, dar și alte economii, a intrat în această criză mult mai bine pregătită decât în cea din 2009. Financiar, România este în formă mai bună, chiar dacă suferă de un spațiu fiscal redus și de capacitate instituțională redusă pentru răspuns la criză.”, a mai spus economistul, potrivit Mediafax.ro.

Ce spunea ministrul de Finanțe despre economia din România

În luna mai, ministrul Florin Cîțu declara că Guvernul operează într-un scenariu care vede economia României îndreptată către o redresare, revenind la creștere începând cu a doua jumătate a acestui an. Din păcate previziunile de la acea vreme nu mai sunt în conformitate cu realitatea, iar ministrul anunță o posibilă redresare abia după luna ianuarie 2021.

Florin Cîțu, despre economie
Catastrofă economică pentru România. Când ne vom reveni

Într-o alocuțiune recentă, în cadrul Banking Forum, ținută de Financial Intelligence, ministrul Finanțelor Florin Cîțu venea cu previziuni noi, însă sumbre de această dată:

„Ne gândim la ce facem după 1 ianuarie. E clar că economia nu și-a revenit.Vom avea o creștere economică pe trimestrul al treilea. Vom avea o contracție economică de 4%, poate puțin mai mai mare, în 2020. Nu văd un dezastru aici. Problema pe care o văd este viteza de revenire. 2020 este închis, nu mai avem ce face. Obiectivul meu e ca creșterea din 2021 să anuleze scăderea de anul acesta. La o scădere de 4%, să avem un plus de 4% în 2021”, a spus ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Recent, ministrul Florin Cîțu a anunțat că pachetul de sprijin economic va depăși 7% din PIB până la sfârșitul anului.