Într-o lume a gastronomiei plină de preparate speciale, o rețetă clasică atrage tot mai mult atenția gospodinelor românce. Mai exact, este vorba despre preparatele de patiserie tradiționale, făcute cu untură de porc, care cuceresc orice pofticios. Cu toate acestea, multă lume nu știe cantitatea potrivită de untură pentru preparate delicioase ca odinioară.
Deseori, în bucătărie, inovația și tradiția se întâlnesc pentru a crea adevărate delicatese, iar recent, o rețetă culinară veche revine în atenția gurmanzilor.
Da, probabil o mare parte dintre voi ați ghicit, este vorba despre preparatele de patiserie realizate cu untură de porc. Această metodă tradițională, adesea uitată, își dovedește valoarea prin gustul unic și textura deosebită pe care le conferă preparatelor.
Astfel, bucătarii experimentați, gospodinele și patiserii amatori redescoperă untura de porc ca fiind un ingredient secret pentru prepararea unor prăjituri, sărățele și pâini cu o textură de invidiat.
Spre deosebire de unt sau uleiuri vegetale, untura de porc adaugă o savoare aparte și asigură o textură aerată și fragedă produselor. Printre cele mai populare rețete ce folosesc untura de porc se numără plăcintele tradiționale, sărățelele, cornulețele, biscuiții fragezi și diverse sortimente de pâine rustică.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, aceste preparate reamintesc valorile culinare autentice, fiind apreciate atât de gurmanzii curioși care caută gusturi noi, cât și de cei nostalgici după aromele copilăriei.
CITEȘTE ȘI: Sărățele fragede cu brânză și chimen. O gustare perfectă pentru weekend
Sărățelele sunt unele dintre răsfățurile culinare din copilărie, indiferent ce vârstă am avea acum, astfel că, este imposibil ca atunci când simâim gustul delicious și textura fragedă a acestor sărățele, să nu ne gândim la ele.
Cu toate acestea, nu toate gospodinele stiu să prepare aceste sărățele, în timp c eo parte dintre ele nu aproximează bine cantitatea de untură necesară pentru un aluat perfect al sărățelelor.
În cele ce urmează, îți vom dezvălui toate ingredientele necesare pentru a prepara o tavă plină cu sărățele cu untură de porc și telemea.
•183 g făină
• 1/3 linguriță de zahăr
• Aproximativ 2,3 g drojdie uscată sau 8,3 g proaspătă
• 40-50 ml lapte călduț
• 70 g untură
• 80 g brânză telemea, feta, brânză frământată sau de burduf
• Aproximativ 20 g smântână groasă cu min. 20% grăsime
• 2/3 gălbenuș
• 7 g sare
• În plus, 16 g de untură moale pentru uns straturile aluatului
• 1/3 ou bătut cu un pic de sare și boia dulce (pentru uns)
• Semințe de chimen, mac, susan etc.
CITEȘTE ȘI: Secretul celor mai bune saleuri de casă. Ce trebuie să pui în aluat ca să iasă fragede. Se vor topi în gură
După dospirea aluatului timp de 30 de minute la temperatura camerei și refrigerarea lui pentru 8-12 ore, aluatul este pregătit pentru a fi modelat. Gospodinele recomandă împărțirea aluatului în două, pentru a facilita manipularea.
Odată scos din frigider, aluatul este întins pe o suprafață acoperită în prealabil cu făină, până la o grosime de aproximativ 2 mm. Ulterior se unge cu untură topită și se îmăturește de trei ori, formând un dreptunghi. După o nouă răcire de 20 de minute, aluatul este gata de a fi modelat în sărățele.
Aluatul întins la o grosime de câțiva mm se poate tăia cu un cuțit de pizza (rotund). Înainte de a decupa sărățelele, foaia este unsă cu ou bătut amestecat cu sare și boia dulce, pentru a adăuga culoare și aromă. Sărățelele decupate sunt apoi presărate cu semințe de chimen, mac sau susan, în funcție de preferințe.
Ultimul pas îl presupune coacerea sărățelelor. Astfel, cuptorul se preîncălzește la 170°C, iar sărățelele sunt așezate pe hârtie de copt în tăvi.
Timpul de coacere este de aproximativ 20 de minute, cu condiția de a schimba poziția tăvii după 10 minute pentru a se coace uniform, fără să se ardă.
Drept premiu, veți avea ocazia să vă bucurați de o tavă de sărățele spornice, fragede și pline de aromă, perfecte pentru orice moment al zilei.