14 apr. 2023 | 14:42

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac. Greșeala majoră care strică aluatul

Utile
Câtă drojdie uscată se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac. Greșeala majoră care strică aluatul

Cozonacul este un desert tradițional românesc care este pregătit în special cu ocazia sărbătorilor cum ar fi Crăciunul și Paștele. Acesta este un tip de pâine dulce, făcut dintr-un aluat făcut cu drojdie, în care se adaugă zahăr, ouă, lapte și unt, împreună cu rahat, fructe confiate sau nuci. Se poate folosi atât drojdie proaspătă, cât și uscată. Dacă alegi să folosești drojdie uscată, în acest articol vei afla câtă drojdie uscată se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac.

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac

Este acea perioadă a anului în care oamenii din toată țara coc acest desert delicios, care este servit în mod tradițional de Crăciun sau de Paște. Se numește cozonac și este unul dintre cele mai delicioase tipuri de desert pe care l-ai gustat vreodată! Nimic nu se compară cu cozonacul făcut în casă. Savoarea aluatului dulce parfumat cu coajă de lămâie și portocală este pur și simplu divină, aceasta este aroma adevărată a sărbătorilor.

O masă de Paște românească pur și simplu nu este completă fără acest desert delicios, frământat manual, cu nuci măcinate și cremă de cacao, care poate fi îmbogățită cu stafide și bucăți de rahat. Poți să îl faci așa sau poți să adaugi cât mai multe ingrediente în umplutură.

Vezi și Cea mai rapidă rețetă de cozonac. E ideală dacă ești pe grabă. Iese foarte gustos și pufos

Tipuri de cozonac

Există multe variante ale cozonacului, dar cel mai popular este cel cu umplutură de nucă, stafide și cu cacao sau cel cu rahat. Istoria cozonacului este veche, încă din timpul perioadei romane, când romanii obișnuiau să îl facă foarte dulce, cu miere, fructe și nuci.

În Evul Mediu, cozonacul a devenit o parte integrantă a tradițiilor de Crăciun și Paște în Europa Centrală și de Est. În prezent, cozonacul este un simbol al tradiției culinare românești și este foarte apreciat atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Câtă drojdie uscată se pune 1 kilogram de făină pentru cozonac

Cantitatea de drojdie uscată care se folosește la 1 kilogram de făină pentru cozonac

Prepararea cozonacului

Este nevoie de ceva muncă, când te apuci să faci acest desert, dar merită efortul. Pregătirea cozonacului este una dintre activitățile preferate ale gospodinelor, de sărbători, frământarea aluatul fiind o reală plăcere.

Există câteva lucruri pe care va trebui să le iei în considerare atunci când începi să faci cozonac de casă. Iată care sunt acestea:

  • Când încălzești laptele pentru aluat, asigură-te că nu este fierbinte. Laptele fierbinte va distruge drojdia.
  • Fă-ți timp să frămânți aluatul cel puțin o jumătate de oră. Poți folosi un mixer, dar majoritatea preferă să frământe manual.
  • Umplutura ar trebui să fie aproximativ 20% din cantitatea de aluat. Prea multă umplutură ar putea afecta faza de creștere a aluatului.
  • Lasă cozonacul să se răcească complet înainte de a-l scoate din tava de copt (asta dacă nu îți propui să mănânci unul chiar cât e cald)
  • Păstrează cozonacul la loc răcoros, acoperit cu o cârpă sau învelit în hârtie. E la fel de bine chiar și după cinci zile.

Cantitatea de drojdie uscată folosită

De obicei, se recomandă să folosești aproximativ 4 pliculețe a câte 7 grame de drojdie uscată pentru fiecare kilogram de făină pentru cozonac, dar există numeroase rețete, car diferă una de cealaltă.

Este important să urmezi instrucțiuni specifice ale rețetei, deoarece cantitatea de drojdie poate varia în funcție de alți factori, cum ar fi durata de coacere și condițiile de temperatură și umiditate.

Citește și Secretul celui mai gustos cozonac pentru sărbători. Câtă nucă trebuie să pui în aluat, de fapt

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Vladimir Șkliarov, balerinul-vedetă rus, a murit la vârsta de 39 de ani, după ce a căzut de pe o clădire
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Costi Ioniță, colaborare spectaculoasă. Ce artiști de renume participă la noul proiect
EVZ.ro
Cât costă o ciocolată caldă și un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Craiova. Ce poți cumpăra cu 5 lei 
Spynews
Rusia e în doliu. Toată țara e în lacrimi. A murit brusc
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
AVERTISMENTUL lui TRUMP JR. privind al TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Biden încearcă să declanșeze
Mediaflux
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru America Express / VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro