Gospodinele se pregătesc de Sărbători și își fac deja meniul pentru masa de Crăciun și Revelion. Cei mai mulți români abia așteaptă în special cozonacul dintre gustări. Deși doamnele îl fac de mulți ani, nu toate știu să îl prepare ca la carte. Bucătarii profesioniști vin cu câteva trucuri speciale pentru preparatul care este vedeta sezonului rece. Câtă nucă trebuie să pui în fiecare bucată de aluat?
Cozonacul este unul din deserturile preferate de români, mai cu seamă în sezonul rece. Majoritatea dintre ei nu își văd Sărbătorile fericite dacă acesta nu este pe masă. Gospodinele se pregătesc de meniul de Crăciun și Revelion de acum și caută rețete pentru vedeta din farfurie.
Cozonacul este asociat cu zilele festive, dar se poate pregăti în orice altă perioadă. De asemenea, el este unul din preparatele tradiționale care atrage privirile tuturor. Acesta se gătește diferit în funcție de zona țării și de rețeta moștenită de la bunici, așa că poate avea arome și texturi diferite.
Cu toate astea, rezultatul final trebuie să fie același. Mai exact, aluatul este recomandat să fie dulce, cu aromă de portocală și plin de nucă. Mulți oameni preferă cozonacul plin de umplutură, dar dacă adaugi mai multe ingrediente decât este necesar este posibil ca acesta să nu se coacă așa cum trebuie.
Bucătarii profesioniști știu că în preparat se adaugă 350-375 de grame de nucă și jumătate din cantitatea aceasta de rahat. De asemenea, experții susțin că în funcție de cât de mult crește aluatul și de cât de mari sunt tăvile se poate pune mai multă sau mai puțină umplutură.
1 kg de făină
250 de g de zahăr
450 de ml de lapte
4 gălbenușuri
50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
250 g unt
un praf de sare
Pentru umplutură:
750 g nucă
4 albușuri
50 g cacao
200 g rahat
250 g zahăr
30 g coajă de lămâie
stafide
1 ou pentru uns
Amestecă ingredientele uscate cu cele lichide și frământă bine aluatul. Lasă la dospit coca de trei ori între frământări pentru cel puțin jumătate de oră, iar mai apoi începe să pui umplutura. Toarnă puțină cremă și nucă sau rahat pe toată foaia, iar mai apoi încearcă să o rulezi frumos și ușor și să o prinzi la capete.
Specialiștii recomandă să împletești cozonacul în două pentru un aspect fabulos, ulterior să îl mai lași cel puțin 10-15 minute în tava de copt să crească. Acesta se pune la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius.