13 apr. 2023 | 19:16

Cum se făcea cozonacul în 1871. Ingredientul pe care gospodinele îl puneau pentru un gust deosebit

Diverse
Cum se făcea cozonacul în 1871. Ingredientul pe care gospodinele îl puneau pentru un gust deosebit
Rețetă de pe vremuri. Playtech Știri îți explică cum se făcea cozonacul în 1871. Ce ingredient secret foloseau atunci gospodinele.

Cozonacul este un preparat care nu lipsește niciodată de pe mesele de sărbători ale românilor. Are o istorie fascinantă, deși puțini o cunosc. Playtech Știri îți explică cum se făcea cozonacul în 1871. Rețeta a fost publicată în cartea de bucate „Buna menajeră”, a Ekaterinei Steriady, ce făcea parte din biblioteca personală a Regelui Carol I.

Istorie scurtă a cozonacului

Cozonacul este un fel de pâine dulce tradițională, populară în multe țări din Europa de Este, inclusiv în România, Bulgaria, Serbia și Ucraina. În ciuda faptului că se află întotdeauna pe mesele de sărbători, puține gospodine îi cunosc istoria. Rădăcinile acestui preparat se află în pâinea din antichitate, ce era considerată sacră.

În România, cozonacul este unul dintre preparatele de bază de Paște. Originile acestuia pot fi urmărite până la daci. Ei obișnuiau să gătească o pâine dulce ce purta denumirea „dacia”. Atunci, era preparată din făină, miere și nuci. De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, cozonacul transformându-se în forma pe care o știm astăzi.

În timpul Imperiului Otoman, rețeta de cozonac a fost influențată de bucătăria turcească și a presupus folosirea următoarelor ingrediente: zahăr, lapte și unt. În secolul al XIX-lea, cozonacul a devenit popular în România, fiind adesea servit la ocazii speciale, cum ar fi nunțile și botezurile.

Astăzi, cozonacul este o parte importantă a bucătăriei și culturii românești și este savurat de oameni de toate vârstele pe tot parcursul anului. Desertul pus pe mese în prezent poate să conțină ciocolată, stafide sau nuci. Cu toate acestea, rețeta tradițională include, de regulă, făină, zahăr, drojdie, lapte, ouă și, uneori, vanilie sau coajă de lămâie.

Cum se făcea cozonacul în 1871

Paștele este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar cozonacul nu lipsește de pe masa nimănui în această perioadă. Unele gospodine obișnuiesc să îl gătească cu o cruce sau alte simboluri religioase deasupra, făcând trimitere astfel la învierea lui Iisus Hristos. Este o tradiție consacrată în familiile ce practică anumite religii.

Cozonacul se prepară de obicei cu ingrediente de sezon, cum ar fi ouăle și fructele uscate, care sunt ușor de găsit în această perioadă a anului. Puține gospodine știu însă cum se gătea acest desert în perioada anilor 1870. Rețeta a fost dezvăluită în lucrarea „Buna menajeră” și presupune folosirea unui ingredient aparte, ce oferă savoare preparatului: untul.

„Buna menajeră” este o carte de bucate redactată de Ekaterina Steriady. A fost publicată în anul 1871 la Galați, în Tipografia Otto Bielig. Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii care se ocupă de administrarea cărților, aceasta a făcut parte din biblioteca personală a Regelui Carol I.

Rețeta din „Buna menajeră”

„Pentru a prepara acest fel de cozonaci, se ia una oca de făină şi se amestecă cu una oca de lapte, 150 dramuri drojdie de bere, un gălbenuş de ou, mestecând-se până face spume, şi apoi se lasă de dospeşte de căldură.

Când aluatul va fi gata, să fie pregătite 75 gălbenuşuri bătute în oală cu jumătate de oca de zahăr, răzătură de la o lămâie, 10 dramuri apă de flori şi un păhărel de rom. Toate acestea, amestecate cu polonicul şi puse în covată, unde sunt puse 4 oca floare de făină şi împreună cu aluatul dospit şi sarea trebuitoare, începeţi a frământa adăugând o litră de lapte, apoi să fie pregătit 175 dramuri unt pe care-l veţi pune în aluat, oprind însă puţin pentru a unge covata cu mâinile.

Se frământă bine până face beşici, se lasă de dospeşte şi se unge o masă uscată cu unt, unde veţi aduna cozonacii. De voiţi împletiţi, se pune pe hârtie unsă, iar de nu, ungeţi tingirile şi-i puneţi în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până se umple tingirile, se ung cu ou pe deasupra şi se dau în cuptor”, arată un fragment din cartea de bucate „Buna menajeră” (1871).

Paștele este un moment de sărbătoare și de ospăț în România, iar cozonacul nu poate lipsi niciodată de pe mese. Este adesea servit alături de alte mâncăruri tradiționale, cum ar fi friptura de miel, drobul sau ouăle fierte și vopsite în diverse nuanțe.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Ciclon în Marea Neagră. Precipitații abundente începând de duminică. Zonele afectate
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Este strict interzis pentru proprietarii de apartamente
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro