În sezonul tomnatic, gospodinele pregătesc intens borcanele cu gem și dulceață, pentru ca rudele, prietenii și chiar cei mici din familie să poată savura o tartină cu gem la micul dejun sau pe post de gustare între mese. Câtă cantitate de zahăr trebuie să pui atunci când faci gem.
Gospodinele iscusite apelează la tot felul de trucuri și metode secrete, pentru a prepara cele mai bune mâncăruri și deserturi. Când vine vorba de a face gem, expertele în bucătărie știu cât de important este să dozezi cantitățile ingredientelor pe care le vei folosi în rețetă.
Când vine vorba de prepararea gemului, fie că vorbim de cel de prune, caise, mure, gutui sau căpșuni, gospodinele recomandă să folosești circa 300 g zahăr la un kilogram de fructe de orice fel. Greșeala pe care o fac cei mai mulți este că pun 1 kilogram de zahăr la un kilogram de fructe.
Tot ce trebuie să faci este să pui gemul la fiert și după aproximativ 10-15 minute, după ce fructele s-au înmuiat suficient, iar gustul s-a echilibrat, îți poți da seama cât de dulce sau acru va ieși preparatul.
În continuare, trebuie să scoți pe o farfurioară 1-2 linguri de gem și îl guști, după ce l-ai lăsat câteva minute să se răcească. În cazul în care consideri că gemul mai are nevoie de zahăr, poți adăuga cât crezi de cuviință și continui fierberea sa.
Citește și Ce trebuie să faci dacă gemul este prea moale. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi
Atunci când vorbim de fierberea gemului, este important să ținem cont de un truc foarte important. Pasta de fructe trebuie fiartă, de exemplu, la foc mediu, pentru ca fructele să nu oxideze.
„Gemul se fierbe întotdeauna la foc mediu, ba chiar mediu spre mare,dacă stați lângă el de la început și amestecați continuu și energic cu lingura de lemn ca să nu sară în toate părțile și să nu se lipească de cratiță.
Fierbem gemul la foc mediu și nu mic, deoarece cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât fructele vor avea mai puțin timp la dispoziție să oxideze, deci gemul nostru va avea o culoare mai frumoasă.
La început, în primele 10 -15 minute, cât încă mai este sirop în oală, puteți amesteca doar din când în când. Pe măsură ce gemul se îngroașă, va trebui să stați lângă el și să amestecați continuu pentru că tinde să devină mai gros la fundul oalei și există riscul să se lipească.”, notează cei de la bucate-aromate.ro.
Citește și Cum să faci gem de gutui fără zahăr. Secretul care ajută să aibă același gust delicios