Este perioada în care gospodinele încă mai prepară gemuri și marmeladă pentru sezonul de iarnă. Păstrate în condiții curate, pe rafturile din cămară, borcanele cu dulcețuri reprezintă un adevărat festin. Există multe secrete ale preparării de astfel de compoziții. De departe, cea mai mare problemă a bucătăreselor are de-a face, însă, cu starea amestecului de fructe. Află în rândurile următoare care este ingredientul pe care să-l adaugi în gem, dacă este prea moale.
Cum să faci cel mai bun gem. Gospodinele se întrec în tot felul de rețete de gemuri, dulcețuri sau marmelade. Fiecare are propriile sale secrete, la care nu renunță, pentru a se bucura de cele mai delicioase și aromate compoziții. În ciuda tuturor acestor trucuri folosite de bucătărese, cea mai comună problemă semnalată de românce este înmuierea amestecului de fructe.
Ce trebuie să faci dacă dulceața sau gemul ți-au ieșit prea moi? Ei bine, cu ajutorul lămâii poți să mărești consistența și nivelul de gelatinizare a amestecului de fructe. Poți să adaugi pur și simplu câteva linguri de zeamă de lămâie în compoziția de gem și să mai lași pe foc amestecul până devine mai consistent sau poți să prepari acasă la tine pectină.
Pectina are capacitatea de a gelatiniza un amestec. Ea poate fi cumpărată direct din magazine, sub formă de pliculețe de divere tipuri de produse concepute special pentru a fi utilizate la dulcețuri, gemuri etc. Totuși, poți să o prepari și la tine acasă, cu ajutorul cojilor și semințelor de citrice.
Dacă vrei să o prepari în bucătăria ta, trebuie să ai răbdare. Pectina va trebui lăsată la înmuiat peste noapte, motiv pentru care trebuie să îți organizezi timpul în mod eficient. Este ingredientul care nu ar trebui să lipsească din gem. Vezi în rândurile de mai jos ce pași trebuie să urmezi ca să prepari pectină din lămâie acasă la tine.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Amestecul lichid obținut după ce ai strecurat compoziția cu coji de lămâie este, de fapt, pectină. Aceasta poate fi folosită a doua zi, după ce a stat timp de o noapte la limpezit. Lichidul trebuie să aibă o culoare galbenă, de nuanță deschisă.