Cât vor plăti la iarnă românii cu centrale termice. Facturi mai mari anul acesta. Suma pe care o vor scoate din buzunar cei care locuiesc într-un apartament cu două camere

de: Ștefan R. Apostol
13 09. 2024

Ca urmare a situației de conflict de la granița de nord, statele europene, inclusiv România, au intrat într-o perioadă de criză energetică. Prețurile au explodat, iar statul român a fost nevoit să cumpere la prețuri exagerat de mari, chiar și de 1.000 de euro pe MegaWatt Oră. Ca urmare a acestei stări de fapt, analiștii trag semnale de alarmă, calculând cât vor plăti la iarnă românii cu centrale termice. Din păcate, în 2024 vor fi facturi mai mari, iar în ceea ce privește suma pe care o vor scoate din buzunar cei care locuiesc într-un apartament cu două camere, s-ar putea să crească vertiginos.

Criza energetică din 2024, pune la grea încercare consumatorul direct

Cele mai recente rapoarte vorbesc de prețurile care au crescut în aceste 8 luni, dar vorbesc, în același timp, și despre tranziția electrică a Europei care face pași cruciali înainte, făcând referire la energia verde și eliminarea dependenței de Rusia.

Aceleași date mai sugerează că la nivelul anului 2023, atât producția pe bază de cărbune, cât și cea pe bază de gaz au înregistrat o scădere procentuală record.

Asta, spun analiștii, a condus la o scădere record a emisiilor de CO2 din sectorul energetic.

Pentru prima dată în istorie, producția de energie pe bază de combustibili fosili a scăzut la mai puțin de o treime din energia electrică a UE, la un preocent de 33%.

Dar, deși într-o scădere accentuată, producția de energie a venit cu costuri și mai mari, ca urmare a crizei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la un MegaWatt Oră.

Cât vor plăti la iarnă românii cu centrale termice

Așa cum precizam, România a reușit un record negativ, cumpărând de pe piețele externe de energie cu până la 1.000 de euro un MegaWatt Oră.

Ceea ce trebuie să deducem de aici, este că aceste prețuri se vor resimți în facturile consumatorilor casnici, și mai ales pe facturile celor care dețin cel puțin o centrală termică pe gaz.

Achizițiile la prețuril mari, cel puțin raportate de Transelectrica, vor duce, în mod cert, la facturi mai mari anul acesta.

Cei mai afectați, conform analiștilor din piață, vor fi acei consumatori casnici care aun un consum la peste 255 de kw/h, aceștia plătând la acest moment sub plafonul de 1,3 lei pe kw/h.

Care este suma pe care o vor scoate din buzunar cei care locuiesc într-un apartament cu două camere

În baza acestor calcule, precum și a situației prețurilor de achiziție din extern, analiștii au decis să calculeze cam care este suma pe care o vor scoate din buzunar cei care locuiesc într-un apartament cu două camere.

O concluzie a acestor date este că vor ajunge să aibă pe facturi sume cuprinse între 700 și 900 de lei la consumul de gaze, iar la cel de energie electrică undeva în jurul valorii de 100 de lei.

Aceste prețuri vin și în contextul în care se tot vehiculează ideea renunțării la plafoanele impuse până acum de guvernanți, aceștia înregistrând pierderi mari de bani, prin plata diferențelor către furnizorii de gaze și energie.

Se anunță facturi mai mari anul acesta pentru românii cu centrale termice

Fie că ne place, fie că nu, toate datele centralizate în aceste 8 luni, converg către o singură concluzie, aceea fiind că se anunță facturi mai mari anul acesta, și nu numai în cazul celor care dețin centrale termice pe gaz.

Inclusiv cei ce sunt racordați la sistemul centralizat de gaze și energie electrică ar putea plăti mai mult în această iarnă, iar premisele viitorului sunt sumbre.

Când, și mai ales dacă autoritățile vor renunța la plafoanele impuse, rămâne de văzut. Dar, dacă se va întâmpla așa, vom asista la o nouă escaladare a situației, și la o nouă explozie a prețurilor de furnizare de servicii de energie și gaze.