Uzina care absoarbe CO2 din atmosferă și îl transformă în piatră. Unde se află și cum funcționează acest procedeu

Uzina care absoarbe CO2 din atmosferă și îl transformă în piatră. Unde se află și cum funcționează acest procedeu
Climeworks deschide cea mai mare fabrică de captare a CO2

Emisiile de CO2 sunt una din marile probleme ale acestui secol. În acest sens, start-up de captare a carbonului Climeworks a deschis cel mai mare sistem direct de captare și stocare a dioxidului de carbon din aer. Fabrica a fost construită în Islanda. Fabrica va prelua dioxidul de carbon din aer și îl va transforma permanent în piatră subterană, spun oficialii start-up-ului.

Climeworks deschide cea mai mare fabrică de captare a CO2

Proiectul de 15 milioane de dolari, denumit Fabrica Orca, are dimensiunea a două containere de transport și aspiră CO2 din aer pentru a fi pompat adânc în subteran și mineralizat pentru stocare pe termen lung. Prima fabrică de captare și stocare a carbonului la scară industrială, Orca a costat mai mult de 10 milioane de dolari și poate captura 4.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

Acest lucru se ridică la echivalentul a 250 de cetățeni americani, la un cost de aproximativ 1,200 de dolari pe tonă de CO2 eliminat. În timp ce acest cost și capacitate sunt încă mult mai mici decât lumea are nevoie, Climeworks spune că aceste cifre vor fi îmbunătățite, făcând captarea carbonului accesibilă și utilă în câțiva ani.

Climeworks, cu sediul în Elveția, a început în 2017 cu un proiect pilot la Hinwil, lângă Zurich, înainte de a-și muta atenția asupra Islandei. Aici este disponibilă ce mai mare cantitate de energie electrică regenerabilă ieftină și centralele geotermale oferă acces la stocarea subterană a carbonului.

„Sistemul aspiră cantități uriașe de aer în Orca, situat lângă centrala geotermală ON Power Hellisheiði. Substanțele chimice reacționează cu CO2, lăsând azot, oxigen și alte gaze pentru a reveni în atmosferă.

Filtrele chimice sunt apoi încălzite pentru a elibera CO2, iar partenerul islandez al Climework, Carbfix, îl dizolvă în apă și îl injectează în roca bazaltică la 1.000 m sub pământ. Peste doi ani, CO2 dizolvat va fi cristalizat într-un mineral care îl reține permanent.”, explică specialiștii Climeworks.

Proiectul construi în timp record

Procesul consumă multă energie și ar fi inutil pentru aprovizionarea cu energie electrică a multor țări, deoarece energia utilizată ar crea mai multe emisii decât stocarea sistemului, spun inițiatorii proiectului islandez. Cu toate acestea, în Islanda, toată energia electrică provine din surse regenerabile de carbon zero, cum ar fi centrala geotermală Hellisheiði.

Pe lângă emisiile sale, Orca implică, de asemenea, o mulțime de carbon încorporat în oțel și alte materiale. Cu toate acestea, Climeworks spune că aceaste cantități de oțel din unitățile colectoare Orca au fost reduse la jumătate în comparație cu prototipurile anterioare.

Orca a fost construită în 15 luni, începând din mai 2020. Climeworks spune că este o „piatră de temelie” către lucruri mai mari. În același timp start-up-ul promite că o va reproduce în altă parte și pe scări mai mari care vor reduce costurile. Compania Climeworks intenționează să construiască o uzină de zece ori mai mare în trei ani, ducând la „capacitatea de eliminare a megatonului până în a doua parte a acestui deceniu”.

Climeworks vrea să capteze 300 de milioane de tone de CO2 până în 2025

Climeworks a început cu ambiția înaltă de a captura 300 de milioane de tone de CO2 până în 2025. Bloomberg, raportează că fondatorii au descoperit că este nevoie de mai mult timp pentru a crea o industrie globală și au redus drastic acest obiectiv. Astfel că acum, cei de la Climeworks intenționează să capteze doar 500.000 de tone, într-un termen mai lung, împins cu cinci ani până în 2030.

Climeworks speră să creeze o piață de eliminare a carbonului, dar, potrivit Bloomberg, procesul costă în prezent aproximativ 1.200 de dolari pe tonă de carbon eliminat. Dacă este folosit pentru a compensa călătoriile de afaceri, atunci acest lucru ar adăuga aproximativ 3.000 de dolari la costul unui zbor de întoarcere între Europa și Coasta de Vest a SUA, care creează aproximativ 2,5 tone de emisii de CO2.

Achizițiile în vrac pot face acest lucru mai ieftin. Bloomberg raportează că Bill Gates cumpără captarea carbonului la 600 de dolari pe tonă capturată și stocată.

Climeworks speră să reducă costul capturării la 200 dolari sau chiar 300 de dolari pe tonă până în 2030. Până la mijlocul anilor 2030, prețul ar putea fi cuprins între 100 și 200 de dolari, aducându-l mai aproape de prețul de comercializare a emisiilor de carbon de aproximativ 75 de dolari pe tonă. Schimbul de emisii este o penalitate pe care o plătesc poluatorii în anumite circumstanțe, dar nu una legată de eliminarea efectivă a carbonului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI